Userkaf

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Userkaf
Ouserkaf, Weserkaf, Woserkaf, Usercherês, Ούσερχέρης
Head of Userkaf, recovered from his sun temple
Head of Userkaf, recovered from his sun temple
Pharaoh saka Mesir kuna
Kuwasa Seven years in the late 26th to early 25th century BC.[note 1]Fifth Dynasty
Sadurungé Shepseskaf (most likely) or Thamphthis (possibly known as Djedefptah)
Pengganti Sahure
Consort(s) Neferhetepes (most likely) or Khentkaus I
Putra Sahure, Khamaat
Bapak unknown, but probably belonged to a branch of the Fourth Dynasty royal family
Ibu Khentkaus I?
Raddjedet (myth)
Monumèn Pyramid Wab-Isut-Userkaf
Pyramid of Neferhetepes
Sun temple Nekhenre
Temple of Montu in El-Tod

Userkaf (dikenal ing basa Yunani kuno minangka Ούσερχέρης , Usercherês ) minangka firaun Mesir kuna lan ngedegake Dinasti Kelima . Dheweke mrentah sajrone pitung nganti wolung taun ing wiwitan abad kaping-25 SM, sajrone jaman Karajan Lawas . Dheweke bisa uga dadi cabang saka kulawarga kraton Dinasti Kaopat, sanajan kekuwatane durung mesthi; dheweke bisa dadi putrane ratu Khentkaus I. Dheweke duwe anak wadon paling ora, lan ana putra uga karo konser Neferhetepes . Anak iki nggantèkaké dadi Sahara Sahure .

Pamrentahane nyritakake munggah ing kultus Ra, sing efektif dadi dewa negara Mesir sajrone Dinasti Kalima. Userkaf bisa uga dadi Imam Agung Ra sadurunge munggah tahta, lan mbangun candhi srengenge, sing dikenal minangka Nekhenre, ing antarane Abusir lan Abu Gurab . Nalika nindakake, dheweke nganakake tradhisi sing diikuti karo penerusé sajrone 80 taun. Nekhenre utamane dadi candhi mortir kanggo srengenge srengenge. Rit sing ditindakake ing candhi utamane perhatian karo fungsi pangripta Ra lan peran dadi bapak raja. Ditarik karo ukuran kompleks mortuary kerajaan, iki nuduhake pamisah konkrit ing antarane dewa srengenge lan raja tinimbang ing dinasti sadurunge. Sasampunipun Userkaf séda, candhi minangka subjek saka papat fase bangunan, nalika iku entuk obelisk gedhe.

  1. Hayes 1978, k. 58.
  2. Verner 2001c, k. 91.
  3. a b c d e Altenmüller 2001, k. 598.
  4. El-Shahawy & Atiya 2005, k. 61.
  5. a b von Beckerath 1997, k. 188.
  6. Clayton 1994, k. 60.
  7. Malek 2000a, kk. 98 & 482.
  8. Rice 1999, k. 215.
  9. David & David 2001, k. 164.
  10. von Beckerath 1999, k. 285.
  11. Helck 1981, k. 63.
  12. Encyclopædia Britannica 2018.
  13. Arnold 1999.
  14. Wilkinson 2000, k. 121.
  15. Lehner 2008, k. 140.
  16. List of rulers of ancient Egypt and Nubia, MET 2019.
  17. CMA 2018.
  18. Strudwick 1985, k. 3.
  19. Hornung 2012, k. 491.
  20. Dodson & Hilton 2004, k. 288.
  21. a b c d e Leprohon 2013, k. 38.
  22. a b c d Grimal 1992, k. 75.
  23. a b Magi 2008, k. 12.
  24. Digital Egypt 2018.


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "note", nanging tenger <references group="note"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana