Universitas Paris 1 Panthéon-Sorbonne

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Universitas Paris 1 Pantheon-Sorbonne
Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
Logo univ paris I.png
Diadegaké 1971
Jenis Umum
Konselor Pierre-Yves Hénin
Mahasiswa 40,483
Lokasi Paris, Prancis
Afiliasi Universitas Paris, Europaeum
Situs web www.univ-paris1.fr
La Sorbonne

University of Paris 1 Pantheon-Sorbonne (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne) inggih punika sawijining universitas wonten ing Paris, Perancis.[1]

Kanthi historis, universitas punika minangka pérangan saking Universitas Paris, ingkang dipunpérang dados sapérangan universitas. Udakawis 40.000 mahasiswa kasebar wonten ing 14 departemén pengajaran lan panalitèn (Unités de Formation et de Recherche) lan 5 institut, ingkang maringi pengajaran hukum, ilmu pulitik, ilmu èkonomi, manajemen lan humaniora.[2]

Kampus[besut | besut sumber]

Universitas Paris I dumunung ing sajumlah yasan universitas paling prestisius wonten ing Perancis. Wiwit 1960-an, universitas punika sampun kathah samsaya wiyar lan dipunbangun utawi mendhet alih mèh sekawan likur papan énggal ing Paris lan sakitaripun.

  • Sorbonne : Paris I mapan ing pérangan saking yasan bersejarah Universitas Paris, dipunbangun ing pungkasan abad ke-19. Ugi dalemaken Universitas Paris III, IV lan V, lan Chancellerie des Universités. Aula kuliah ageng ingkang dipundékorasi inggih punika papan kuliah lan upacara universitas tradisioinal lan ugi papan dipunadani sajumlah konférènsi internasional wigati. Kantor Senat lan Wakil Kanselir dumunung ing bekas gedung Fakultas Hukum Paris ingkang asalipun saking abad kaping 18.[3]
    • Pusat Albert Châtelet : biyasa dipunsebut Calvin, minangka yasan sèkundèr Sorbonne.
    • Pusat Rue d'Ulm : kados Calvin, minangka yasan sèkundèr Sorbonne.
  • Gedung Place du Panthéon biyasa dipunsebut Panthéon, boten sami kaliyan Panthéon ingkang asli : Paris I mapan ing pérangan saking gedung bersejarah Fakultas Hukum Universitas Paris. Gedung punika ugi dipun-ginakaken Universitas Paris II.
  • Institut Geografi : dumunung wonten ing Rue Saint-Jacques, kagungan salah satunggaling kolèksi peta paling sepuh lan paling sugih ing Perancis.
  • Institut Filosofi Ilmu Pengetahuan lan Teknik (IHPST) : dumunung ing Rue du Four.
  • Pusat Mahler : dumunung ing arondisemen IVe, dalemaken sawijining institut pengkajian sajarah lan hukum.
  • Pusat Saint-Charles : dumunung ing arondisemen XVe. Dipunbangun taun 1973, dalemaken Sekolah Seni.
  • Pusat Pierre Mendès-France : biyasa dipunsebut Tolbiac, dumunung ing arondisemen XIIIe. Dipunbangun taun 1973, minangka pusat utama Universitas. Freshmen lan Sophomores ing Humaniora dipunajaraken ing Tolbiac.
    • Pusat Tolbiac : sawijining yasan sèkundèr Pusat Mendès-France (ingkang ugi dipunsebut "Tolbiac").
  • Pusat René Cassin : dumunung ing arondisemen XIIIe. Dipunbangun taun 1990, pusat punika dalemaken pérangan utama Sekolah Hukum.
  • Gedung Pengkajian Ékonomi : dumunung ing arondisemen XIIIe. Dalemaken Sekolah Kelulusan Ilmu Ékonomi.
  • Pusat Broca : dumunung ing arondisemen Ve. Dalemaken Sekolah Bisnis.
  • Gedung Internasional : dumunung ing Boulevard Arago, biyasa dipunsebut Arago. Dalemaken Institut Hubungan Internasional.
  • Pusat Michelet : sawijining yasan eksotis bergaya Mesopotamia di arondisemen ke-5, Dalemaken Sekolah Sajarah Seni dan Arkéologi.
  • Pusat Fontenay : dumunung ing kutha pinggiran Fontenay-les-Roses, ing yasan sepuh École normale supérieure. Dalemaken Sekolah Karya Ilmu Sosial.
    • Pusat Sceaux : ing kutha pinggiran Sceaux, minangka yasan sekunder Pusat Fontenay.
    • Pusat Bourg-la-Reine : Dalemaken Bourg-la-Reine, minangka yasan sekunder Pusat Fontenay.
    • Pusat Nogent : dumunung ing Nogent-sur-Marne, minangka yasan sekunder Pusat Fontenay.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Cithakan:UNICA Cithakan:Universitas Umum ing Prancis Koordhinat: 48°50′55″N 2°20′36″E / 48.84861°N 2.34333°E / 48.84861; 2.34333