Ujung Cap Bon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Cap Bon dideleng saka Luar angkasa

Cap Bon (Arab: الرأس الطيب‎‎), uga karan Watanul kibli,[1] menika ujung ing lor-wétan Tunisia. Lokasiné ana ing 36°45′N 10°45′E / 36.750°N 10.750°E / 36.750; 10.750Koordhinat: 36°45′N 10°45′E / 36.750°N 10.750°E / 36.750; 10.750. Ujung menika dipunubengi déning Teluk Tunis ing lor. Ujung iki dawané 80 kilomèter dan ambané 20 nganti 50 kilomèter. Ujung iki kalebet dhaérah provinsi Nabeul. Kuta-kuta sing ana ing ujung iki yaiku Grombalia, Korba, Hammamet, Kelibia, Hammam Ghezeze, El Haouaria, Menzel Bouzelfa, Beni Khalled, Bou Argoub, Menzel Temime, Nabeul, Soliman lan reruntuhan kuna Punis, Kerkouane kang dadi Situs Warisan Dunia UNESCO, uga ana ing kéné.

Cap Bon nduwèni rélièf kang jelas ing pesisir wétan, gunung mengulon kanthi pungkasan rantai pegunungan ing Jabal Bin Uli (637 mèter). Ujung iki nawaraké panorama Pulo Zembra dan Zembretta kang ana ing watara limalas kilomèter ngidul-kulon lan Pulo Pantelleria ing Italia.

Cap Bon duwèni curah hujan 750 mm per taun lan lemah ingkang subur, ujung iki dadi papan pasar kebon, kebon jeruk lan anggur.

Jabal Mlezza (Gunung Mlessa) ing Cap Bon wis longsor nalikané Agathocles.[2] kang digali sedurungé WW1.

Deleng Uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ - Britannica Concise
  2. ^ Paul Lachlan MacKendrick, The North African Stones Speak (UNC Press Books, 1 Dec. 2000) p20.