Tumenggung Sumadiningrat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Tumenggung Sumadiningrat (?1760-1812 M) ya iku senapati Kasultanan Ngayogyakarta nalika Geger Spei. Sumadiningrat uga mengku jabatan wedana jero (1797-1812)[1] lan dadi putra mantu dalem Sultan Hamengkubuwana II, patutan karo putri saka Ratu Kedhaton (garwa prameswari). Senajan dharah ningrat, Sumadiningrat seneng nginum, judi lan adu jago bareng wong cilik. [2]

Sumadiningrat ing Geger Spei[besut | besut sumber]

Nalika Geger Sepei (20 Juni 1812), saradhahu Inggris lan Lesiun Mangkunegaran nggrudug menyang omahe Sumadiningrat. Pangeran Prangwedana kang dadi tetindhih Lesiun Mangkunengaran prentah supaya omah mau dikepung lan ditembaki nganggo meriyem. Nanging Sumadiningrat ora ditemokake ing omah iku. John Deans (Sekretaris Karesidenan) nemokake Sumadiningrat ana ing mesjide, banjur para saradhahu ngruyuk Sumadiningrat lan ajidane nganti dadi lan tiwase. Agemane dadi rayahan. Sabubare iku, saradhahu Inggris lan Lesiun Mangkunegaran uga banjur ngrayah lan ngobong laladan Sumadiningratan.[3] Jisime Sumadiningrat banjur dikubur ing Dusun Jejeran, Wanakrama, Pleret, Bantul.[4]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. 1948-, Carey, Peter (Peter B.R.),; M., Udiani, Christina; (Jakarta), Koninklijk Instituut voor Taal-, Land-, en Volkenkunde (KITLV) (2011). Kuasa ramalan Pangeran Diponegoro dan akhir tatanan lama di Jawa, 1785-1855 / Jilid 1. Jakarta: KITLV-Jakarta. ISBN 9789799103932. OCLC 781656725. 
  2. R.,, Carey, P. B.; Bambang,, Murtianto,; Gramedia, PT. Takdir : riwayat Pangeran Diponogoro, 1785-1855. Jakarta. ISBN 9789797097998. OCLC 883389465. 
  3. "Pembunuhan Keji Panglima Keraton Yogyakarta". historia.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-04-09. 
  4. "Makam Senapati Keraton, KRT Sumodiningrat, yang Kurang Terawat". arsip.tembi.net (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-04-09.