Menyang kontèn

Tuladha Jejeg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Tuladha Jejeg
KategoriSèrif
Juru rancangTaco Roorda
Digawé1838
Kang nggawé manèhR.S. Wihananto
LisènsiOFL
Dirancang adhedhasarAksara Jawa gagrag Surakarta

Tuladha Jejeg yaiku cakrik huruf aksara Jawa kang dirancang déning Taco Roorda lan digawé manèh déning R.S. Wihananto.[1][2] Cakrik huruf iki minangka rancanganing Taco Roorda rikala taun 1838 kang adhedhasar tulisan tangan aksara Jawa gagrag Surakarta wiwitaning abad ka-19 M.[1] Ing jaman Indhiya Nèderlan, cakrik huruf iki akèh dianggo déning panerbit lan pangecapan Jawa kang suwiné nganti punjul saabad.[1] Ing internèt, font kang dijenengi Wihananto aran Tuladha Jejeg iki dibundel menyang MediaWiki supaya bisa dianggo ing proyèk-proyèk Wikimédia édhisi basa Jawa.[3] Tuladha Jejeg ndarbèni huruf awujud kandel-tipis lan sawetara glif-é awujud sèrif.[1] Sapréné Tuladha Jejeg kababar ing vèrsi 2.0.1, pungkasan dianyari ing 15 Juni 2013, lan kalisènsèkaké mawa SIL Open Font License (OFL).[4] Font iki nganggo tèhnologi Graphite mula mbutuhaké panguruban fitur Graphite ing aplikasi tinamtu utawa pamasangan imbuhan pakèt amrih font-é iku bisa ka-render kanthi trep.[5][6] Font jinis OpenType kang tanpa tèhnologi Graphite dibabar ing 30 Agustus 2022 déning Fadhl Haqq.[7]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Perdana, Aditya Bayu (2020). "Ragam Langgam Aksara Jawa dari Manuskrip hingga Buku Cetak". Manuskripta. 10 (1): 17–18. ISSN 2252-5343.
  2. Utami, Ema (2012). "Writing Javanese Script in HTML using Unicode True Type Font and JawaTeX". International Journal of Computer Applications. 42 (12): 16. doi:10.5120/5743-7941.
  3. Thottingal, Santhosh (13 Maret 2013). "Add Tuladha Jejeg font for Javanese". Wikimedia Gerrit. Dibukak ing 11 Sèptèmber 2021.
  4. Wihananto, R.S. "Unduh". Fonta Unicode aksara Jawa. Diarsip saka sing asli ing 2021-09-11. Dibukak ing 11 Sèptèmber 2021. Manut dhèskripsi tanggal barkas TTF sajroning barkas ZIP
  5. Norbert, Lindenberg (2017), "Indic positional category for Javanese cakra" (PDF), Unicode, kc. 2
  6. "Applications that support Graphite". Graphite. Dibukak ing 11 Sèptèmber 2021.
  7. Haqq, Fadhl (30 Agustus 2022). "akufadhl/Tuladha-Jejeg-OT". Dibukak ing 29 Oktober 2022.

Pranala njaba[besut | besut sumber]