Totipotensi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pluripotent, embryonic stem cells originate as inner mass cells within a blastocyst. The stem cells can become any tissue in the body, excluding a placenta. Only the morula's cells are totipotent, able to become all tissues and a placenta.

Totipoten utawi totipotent inggih punika sel punapa kemawon ingkang gadahi potensi.[1]

Sifat Totipotensi ing Jaringan Taneman[besut | besut sumber]

Ingkang wonténè sipat totipotensi ing jaringan taneman kanggé pikoleh anaan seragam ing jumlah kathah saha rikat. Sèl-sèl tanéman saged ajég asifat totipoten utawi gadahi potensi kebak, inggih punika sel-sel kasebut saged nahanaken potensi zigot kanggé pikoleh sadaya pérangan organisme mateng. Téyori totipotensi dipunkemuaken déning G. Heberland ing taun 1898. ing taun 1950, F.C. Steward saha mahasiswa pikoleh taneman wortel ingkang wutuh saking sel somatik, sel floem oyot wortel. Tahapan ing potensi sel-sel wortel pramila wujud piyambakipun énggal inggih punika dados: floem oyot taneman wortel dipunkethok alit-alit kira-kira 2 mg, dipuntambahake ing media bernutrein sel-sel belah, wujud kalus (jaringan ingkang dèrèng terdeferensiasi), kalus dipunpisahaken ing media nutrisi, kalus belah piyambak wujud embrio, kabentuk taneman énggal. Adedasar sipat totipotensi, pérangan taneman saged dados taneman identik kanthi genetik. Daya kanggé pikoleh suatu individu énggal saking sel utawi jaringan dipuntepang dados kultur jaringan. Prinsip kultur sel utawi kultur jaringan sami kaliyan prinsip pangrembagan kanthi vegetatif kaliyan stek. Ing stek saben pérangan salira badhé tukul dados satunggal individu ingkang énggal, anaging ing metode kultur jaringan, sel utawi jaringan dipuntukulaken kanggé wujud organisme ingkang gadahi pérangan ingkang jangkep. Nutrien saha hormon tukul auksin lan sitokinin ing media pertumbuhannya, akan ngacu belah sel-sel pramila kadadosan pertumbuhan. Manawi asam dipunlukai, asam traumalin bakal nyembuhake luka. Nyukani hormon auksin ing luka kasebut nyebapake pambelahan sel ingkang kadadosan rikat lan wujud kepelan alus ingkang dipunsebat kalus ingkang dèrèng terdeferensiasi. Sel-sel kalus kasebut saged dipunrembagaken dados individu énggal. Punika kultur jaringan dipunrembaaken kaliyan tambahan hormon ingkang jumbuh kaliyan kabetahan kanggé wujud taneman supados saged dipunrembaaken dados taneman énggal. Kauntungan ngginakaken teknik kultur inggih punika : bébas nemtokaken pérangan taneman ingkang badhé dipunkultur, wekdhal ingkang dipunbetahake relatif singkat, boten betahake ruang kelas ingkang jembar, rikat ngasilaken jumlah taneman saking satunggal jinis taneman.[2] Kultur jaringan punika teknik ngatahaken taneman kaliyan cara ngisolasi pérangan taneman kadasta ron. Mata tunas, serta numbuhaken pérangan-pérangan kasebut ing media buatan kanthi aseptik. Kayata nutrisi lan zat pengatur tukul panggènan katutup ingkang tembus cahya pramila pérangan taneman saged ngatahaken piyambak lan generasi dados taneman ingkang jangkep. Prinsip utami saking teknik kultur jaringan inggih punika ngatahi taneman kaliyan ngginakaken pérangan vegetatif taneman ngginakaken media buatan ingkang dipunlampahi ing panggènan steril. Metode kultur jaringan dipunrembakaken kanggé bantu ngelangkungi taneman, mliginipun kanggé taneman ingkang angèl dipunrembakaken kanthi generatif.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Campbil,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1"ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:446)
  2. ^ Sifat Totipotensi pada Jaringan tumbuhan (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  3. ^ Kultur Jaringan dan Totipotensi Kultur Jaringan (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)