Taramasalata

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Taramosalata
Taramosalata01.jpg
A plate of taramasalata garnished with cucumber, olives and tomato
JinisSpread
AjanganMeze
Panggonan asalGreece
Woworan pokokTarama (salted and cured roe of cod or carp), bread crumbs or mashed potatoes, lemon juice or vinegar, olive oil
Buku masakan: Taramosalata  Médhia: Taramosalata

Taramasalata utawa taramosalata ( Yunani: ταραμοσαλάτα  ; saka taramás 'iwak roe' < Basa Turki: tarama [1] + saláta 'salad' < Basa Italia: insalata [2] ) iku basa Yunani meze digawé saka tarama, ing padhet lan nambani roe saka kod, carp, utawa mullet werna abu-abu ( bottarga ) dicampur karo lenga zaitun, jus lemon, lan pati saka roti utawa kentang, utawa kadhangkala almond. Varian bisa uga kalebu bawang putih, bawang musim semi, utawa mrica, utawa cuka tinimbang jus lemon.[3][4] Sanajan ora nganggo cara tradisional Yunani, diasepi, tinimbang nambani, tawon cod luwih akeh kasedhiya ing sawetara papan, lan asring digunakake. Bottarga biasane luwih larang tinimbang roe cod.[5]

Cara tradisional sajian digawé karo pestle lan mortir, menehi tekstur sing rada lembut, nanging taramasalata komersial biasane dicampur karo tempel sing halus.[5]

Taramasalata biasane dadi mega, asring nganggo ouzo, minangka nyebar roti.[6] Werna bisa beda karo beige ono krime nganti pink, gumantung karo jinis roe lan pewarna sing digunakake. Umume barang taramasalata sing wis dicelup kanthi warna jambon, nanging taramasalata sing bermutu kanthi warna-warni mesthi warna beige.[3]

Ing Yunani, taramasalata asring Καθαρά Δευτέρα Senin Καθαρά Δευτέρα ( Καθαρά Δευτέρα , Kathará Deftéra ), dina kapisan Great Lent, karo bawang lan linglang.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Ayverdi, İlhan (2005). tarama. 3 (O–Z). Kubbealtı. p. 3069. ISBN 975-6444-24-X.
  2. taramasalata. Houghton Mifflin Company.
  3. a b Kochilas, Diane (February 28, 2012). "Tarama, Greek cod roe, explained". DianeKochilas.com. Dibukak ing January 27, 2017.
  4. Basan, Ghillie; Basan, Jonathan. Classic Turkish Cooking. p. 68. ISBN 0312156170.
  5. a b Felicity Cloake (13 May 2015). "How to make the perfect taramasalata". Dibukak ing 4 June 2017.
  6. a b Susanna Hoffman, Victoria Wise, The Olive and the Caper: Adventures in Greek Cooking, 2004, ISBN 1563058480, p. 43 Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "olive" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda