Taman Nasional Grand Teton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Grand Teton National Park
IUCN kategori II (taman nasional)
Barns grand tetons.jpg
Gudang John Moulton lan Pagunungan Teton
PernahSwapraja Teton County, Wyoming, Amérikah Sarékat
Kutha cedhak dhéwéJackson, Wyoming
Koordhinat43°50′00″N 110°42′03″W / 43.83333°N 110.70083°W / 43.83333; -110.70083[1]Koordhinat: 43°50′00″N 110°42′03″W / 43.83333°N 110.70083°W / 43.83333; -110.70083[1]
Laladan310,000 acres (1,300 km2)[2]
Dikukuhaké26 Fèbruari 1929
Dhayoh3,491,151 (ing 2018)[3]
Bebadan pamaréntahanNational Park Service
Situs jaringanSitus jaringan resmi

Taman Nasional Grand Teton ya iku taman nasional kang kapernah ing Wyoming, Amerikah Sarékat. Ing taman nasional iki para wisatawan bisa deleng gunung kang pucuké katutup salju, tlaga, lan kali kang ilèné rendhet. Taman nasional iki manggon ing 7.000 feet sakdhuwuré èrèngé Jackson Hole.[4]

Géografi[besut | besut sumber]

Kart Taman Nasional Grand Teton, uga bisa dideleng kéné

Taman nasional Grand Teton duwéni dawa saka kidul menyang ya iku 45 mil lan jembaré 26 mil. Taman iki ngladi sesawangan kang éndah lan ékosistem kang akèh. Ambané taman iki 310.000 are utawa 485 mil persagi. Taman nasional iki bisa nyawang anané pagunungan, kali lan tlaga.[5]

Pagunungan Teton[besut | besut sumber]

Pagunungan teton ya iku pagunungan kang manggon ing Taman Nasional Grand Teton kang duwéni dawa udakara 40 mil (65 km) lan ambané 7-9 mil (11-14,5 km). Pagunungan iki kalebu gunung aktif. Pucuk dhuwur dhéwé laladan iki 13.775 ft (4.198 m). Ana cacah 8 pucuk kang dhuwuré luwih 12.000 ft (3.658 m) sakdhuwuré banyu segara.[5]

Èrèngan Jackson Hole[besut | besut sumber]

Èrengan Jackson ya iku sawijing èrèngan pagunungan ing Taman Nasional Grand Teton. Èrèng iki dawané 89 km (55 mil), ambané 13 mil (21 km), kanthi dhuwur rerata 6.800 ft (2.073 m). Papan kang asor dhéwé ana ing Fish Creek kang ana ing wates kidul kang dhuwuré 6.320 ft (1.926 m). Èrèngan kang asor dhéwé ing sajabané taman nasional iki manggon ing cedhaké Hoback Junction kang dhuwuré 5.975 ft (1.821 m).[5]

Kali Snake[besut | besut sumber]

Kali Snake ya iku dadi tuk ing kali ing sistem Columbia. sawenèh kali ing sakiwa tengené, Anak-anak kaliné kaya ta Pacific Creek, Buffalo Fork, lan Gros Ventre.[5]

Tlaga[besut | besut sumber]

Ing sakngisoré pagunungan Teton ana tlaga cacah 6. Tlaga-tlaga mau ya iku Tlaga Jackson, Tlaga Leigh, Tlaga Jenny, Tlaga Bradely, Tlaga Taggarts, lan Tlaga Phelps. Tlaga Jackson duwéni jembar 25.540 are (10.340 hèktar) lan jeroné 438 ft (134 m). [5]

Ékologi[besut | besut sumber]

Taman Nasional Grand Teton duwéni manéka kèwan lan tetuwuhan. Kèwan kang urip ing taman iki kanthi jinis karnivora (17 spèsiès), mamalia kang duwé kuku (6 spèsiès), kelinci (3 spèsiès), lawa (6 spèsiès), rèptil (4 spèsiès), amfibi (6 spèsiès), kèwan kang nggrogoti (22 spèsiès), manuk (300 luwih spèsiès), lan akèh banget kèwan invertebrata. Tetuwuhan ing taman iki jinisé wit konifèr (7 spèsiès) lan ttetuwuhan kembang (900 luwih spèsiès).

Kèwan[besut | besut sumber]

Sapérangan kèwan kang urip ana ing taman iki ya iku beruang grizzly (Ursus arctos horribilis) lan beruang ireng (Ursus americanus).[6] Amfibi kang urip ing taman nasional iki kaya ta kodhok totol-totol, kodhok boreal chorus, kodhok boreal, salamènder macan, lan kodhok leopard, lan kodhok bangkong. spotted frogs, Kèwan amfibi iki bisa ditemoni ing sadawané kali Snake lan tlaga Taggart.[7]

Tetuwuhan[besut | besut sumber]

Luwih saka 1.000 spèsiès tetuwuhan urip ing Taman Nasional Grand Teton. Tetuwuhan kang urip ing taman nasional iki bisa diklompokaké miturut papan panggoné thukul, kaya ta tetuwuhan alas, tetuwuhan pagunungan, tetuwuhan palemahan teles (rawa), lan tetuwuhan ara-ara. Kulawarga tetuwuhan kang urip ing taman iki kaya ta paku-pakuan, suket, jamur-jamuran, lumut, wit-witan, lan tetuwuhan kembang.[8]

Iklim[besut | besut sumber]

Iklim ing taman nasional iki bedané akèh banget nalika ing mangsa panas lan mangsa salju. Saben munggah 1000 feet, hawané mudhun 4°F. Usum salju ing taman nasional iki ora diwiwiti ing tanggal 21 Dhèsember kaya ta lumrahé, nanging nalika tanggal 1 Novèmber salju wis mudhun, malahan bisa nganti udan salju kang gedhé. Nalika sasi Dhèsember nganti Fèbruari rerata suhu kang dhuwur ya iku 28°F lan suhu rerata kang asor ya iku 2°F.

Nalika mangsa semi asring ana udan utawa malahan nganti salju. Ing mangsa iki suhuné udakara 22 nganti 49°F ing sasi April, nanging ing dalan èrèngan tetap katutup salju nganti pungkasané sasi Mèi utawa wiwitané sasi Juni. Usum panas ing taman nasional iki diwiwiti sasi Juni nganti Agustus kang suhuné hawa padinan udakara 77°F, lan ing wayah wengi bisa ngancik 30-an°F. Saben tauné, udan akèh-akèhé ana ing mangsa iki, lan uga bisa ditemoni gludhug ing wayah awan.

Ing mangsa gugur, kahanané sorot srengéngé, udan, lan salju arang ditemoni. Mangsa gugur ing papan iki tabuh ing sasi Sèptember ngan Novèmber. Suhuné hawa nalika mangsa iki udakara 23-54°F. Ing saben sasiné udakara 23 dina suhuné hawa ing sakngisoré suhu beku, mula dipraogakaké para wisatawan nganggo klambi kang kandel.[9]

Dhata iklim Jenny Lake Visitor Center, Grand Teton National Park, WY (1981 – 2010).
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Rerata suhu sing dhuwur °F (°C) 26.3
(−3.2)
31.1
(−0.5)
39.8
(4.3)
47.6
(8.7)
57.5
(14.2)
67.4
(19.7)
77.3
(25.2)
76.5
(24.7)
66.2
(19)
52.2
(11.2)
35.4
(1.9)
25.2
(−3.8)
50.3
(10.2)
Rerata per dina °F (°C) 15.1
(−9.4)
18.4
(−7.6)
26.8
(−2.9)
34.7
(1.5)
43.7
(6.5)
52.0
(11.1)
59.6
(15.3)
58.5
(14.7)
49.7
(9.8)
38.7
(3.7)
25.1
(−3.8)
15.2
(−9.3)
36.6
(2.6)
Rerata suhu sing dhuwur °F (°C) 3.9
(−15.6)
5.7
(−14.6)
13.9
(−10.1)
21.8
(−5.7)
29.9
(−1.2)
36.6
(2.6)
41.8
(5.4)
40.5
(4.7)
33.1
(0.6)
25.3
(−3.7)
14.7
(−9.6)
5.1
(−14.9)
22.8
(−5.1)
Rerata curah udan inches (mm) 4.12
(104.6)
3.03
(77)
3.22
(81.8)
2.87
(72.9)
3.09
(78.5)
1.98
(50.3)
1.26
(32)
1.27
(32.3)
1.66
(42.2)
2.21
(56.1)
3.91
(99.3)
4.25
(108)
32.87
(834.9)
Kalembaban relatif rerata (%) 78.4 70.8 65.5 58.9 55.7 52.8 44.4 44.2 47.8 57.1 71.2 79.9 60.5
Sumber: PRISM Climate Group[10]
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Suhu embun rerata °F 9.6 10.5 16.8 21.8 28.9 35.3 37.9 36.8 30.7 24.8 17.1 10.1 23.4
Suhu embun rerata °C -12.4 -11.9 -8.4 -5.7 -1.7 1.8 3.3 2.7 -0.7 -4.0 -8.3 -12.2 -4.8
Sumber: PRISM Climate Group[10]


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Grand Teton National Park". Geographic Names Information System, U.S. Geological Survey. Dijupuk January 8, 2012. 
  2. "Park Statistics". Diarsip saka sing asli ing November 8, 2012. Dijupuk January 22, 2013.  Paramèter |url-status= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  3. "NPS Annual Recreation Visits Report". National Park Service. 
  4. "Everything to know about Grand Teton National Park". Travel (ing basa Inggris). 2019-07-29. Dijupuk 2020-01-20. 
  5. a b c d e Moose, Mailing Address: P. O. Box 170; Us, WY 83012 Phone:739-3399 Contact. "Park Statistics - Grand Teton National Park (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-23. 
  6. Moose, Mailing Address: P. O. Box 170; Us, WY 83012 Phone:739-3399 Contact. "Bears - Grand Teton National Park (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-23. 
  7. Moose, Mailing Address: P. O. Box 170; Us, WY 83012 Phone:739-3399 Contact. "Amphibians - Grand Teton National Park (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-23. 
  8. Moose, Mailing Address: P. O. Box 170; Us, WY 83012 Phone:739-3399 Contact. "Plants - Grand Teton National Park (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-25. 
  9. Moose, Mailing Address: P. O. Box 170; Us, WY 83012 Phone:739-3399 Contact. "Weather - Grand Teton National Park (U.S. National Park Service)". www.nps.gov (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-20. 
  10. a b "PRISM Climate Group, Oregon State University". www.prism.oregonstate.edu. Dijupuk July 5, 2019.