Takeda Shingen

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lukisan oleh Utagawa Kuniyoshi

Takeda Shingen (武田 信玄?)(1 Desember 1521 utawane 3 November taun pisanan ana ing era Daiei13 Mei 1573 utawa 12 April taun ka-14 era Genki) utawa dikenal karo Takeda Harunobu ya iku daimyo zaman Sengoku saka provinsi Kai.[1] Takeda Shingen dilairake dadi putra kang sah kanggo marisi klan Takeda kang turun temurun njabat shugo ana ing Kai.[2] Sakwise bisa nguwasani Shinano, Takeda Shingen banjur tarung nglawan Uesugi Kenshin ana ing Pertempuran Kawanakajima.[1] Takeda Shingen terus ngambakake wewengkon kakuasane nganti tekan provinsi Kai, Shinano, Suruga, Kōzuke, Tōtōmi, lan uga saperangan wewengkon Mikawa lan Mino.[1] Takeda Shingen dikabarke mati merga lara ana ing dalan nalika arep nyerang Kyoto.[1] Shingen ya iku sawijining jeneng kaimyō dena Harunobu ya iku jeneng kaurmatan (imina).[1] Jeneng resmi kang diwenehake kaisar ya iku Minamoto no Harunobu. Ana ing peperangan, Takeda Shingen kang duwé julukan "macan saka Kai" ngibarake bendera perang kang dijenengi Fūrinkazan (風林火山? angin, rimba, geni, gunung).[1] Pasukan numpak jaran kang dipimpin déning Takeda Shingen ya iku pasukan kavaleri paling kuat ana ing jaman Sengoku.[1] Nalika jaman Taishō, Shingen kanthi anumerta nampa jabatan Jusan-i kang duwé kedudukan telung tingkat sangisore jabatan perdana menteri.[1] Takeda Shingen lair tanggal 3 November 1521 kang dadi putra pewaris Takeda Nobutora ing provinsi Kai.[2] Tarō utawa Katsuchiyō ya iku jeneng undang-undangane nalika dheweke isih cilik.[2] Bapake Shingen (Takeda Nobutora) ya iku daimyō jaman Sengoku kang nyawijikake provinsi Kai lan uga kang ngedegake klan Takeda.[2] Nobutora ya iku pemimpin generasi ka-18 klan Kai Genji utawa klan Takeda kang turun temurun njabat shugo ing provinsi Kai wiwit jaman Kamakura.[2] Nalika laire Shingen, provinsi Kai diserang déning 15.000 prajurit saka pasukan Imagawa kang dipimpin déning Fukushima Masanori saka panjalukan saka Imagawa Ujichika.[2] Semangat tempur pasukan Takeda dadi tambah semangat nalika ngerti berita kelairan Shingen, kang ndadekake pasukan Imagawa kang jumlah luwih akeh bisa dikalahake.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Takeda Shingen ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Takeda_Shingen&oldid=1015062"