Suku Man

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Suku Man

Suku Man iku salah siji suku ing Republik Rakyat Cina.[1][2] Suku Man kasebar ing pirang-pirang panggonan ing donya, kang paling akèh manggon ing Provinsi Liaoning Tiongkok timur laut.[1] Suku Man migunakaké basa Man kang kalebu ing sajeroning rumpun basa Altai.[1] Amarga manggon lan urip bebarengan saéngga bisa duwé rasa seduluran karo suku Han, mula saiki wong suku Man wis biyasa migunakaké basa Mandarin, nanging isih ana kang migunakaké basa Man nanging cacahé mung sithik.[1] Suku Man biyèn ngenut agama Saman kang politeis.[1] Mbah buyute suku man bisa ditelusuri nganti 2000 taun kapungkur.[1]

Nalika abad ka-12, suku Man dijenengi Nuzhen lan ngadegaké Dinasti Jin.[1] Nalika taun 1583, Nurhach ndadèkaké kabèh warga Nuzhen lan ngadegaké sistem Baqi utawa 8 gendéra.[1] Banjur gawé tulisan Manchulan ngresmekake suku iki dadi Suku Manchu.[1] Nalika taun 1636 Nurhach dinobatake dadi kaisar lan ngganti nagara dadi Dinasti Qing.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]