Staffa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Staffa
Aran GaelikStafa
Aran Nodikstafi-oy
Arti arandari bahasa Nordik Tua untuk pulau pilar atau tongkat
Aerial view of Staffa, with The Colonnade in the foreground and Am Buchaille to the right
Aerial view of Staffa, with The Colonnade in the foreground and Am Buchaille to the right
Location
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Scotland Argyll and Bute" nor "Template:Location map Scotland Argyll and Bute" exists.
Staffa shown within Argyll and Bute
Referensi grid OSNM323355
Koordinat56°26′N 6°20′W / 56.43°N 6.33°W / 56.43; -6.33
Geografi fisik
Kelompok puloMull
Wilayah33 hectares (0.13 sq mi)
Peringkat wilayah0 [1]
Titik dhuwur42 metres (138 ft)
Administration
Negara daulatBritania Raya
NegaraSkotlandia
Wilayah déwanArgyll and Bute
Démografi
Jumlah pendudukUninhabited since 1800
Lymphad3.svg
Réferénsi[2][3][4]

Staffa (ꦱ꧀ꦠꦥ꦳꧀ꦥ꦳) (basa Gaelik Skotlandia: Stafa,[4][5] pelafalan [ˈs̪t̪afa], saka basa Nordik Tua kanggo pulo pilar atawa tongkat) yaiku sawijining pulo sing ora nduwe penduduk sing ana ing kapuloan Hebrides Jero, Argyll lan Bute, Skotlandia. Pulo iki dienggoni 16 wong penduduk ing taun 1700-an, nanging saiki pulo 33 hektar ora ana penduduke lan digunakake minangka tujuan pariwisata.[6]

Staffa minangka salah sawijining pulo volkanik ing pesisir kulon Skotlandia, sing nawakake kaendahan alam lan geologi. Ing pulo iki ana akeh guwa lan watu alam sing ana bentuk sing unik.[6]

Akses transportasi[besut | besut sumber]

Sawijine akses transportasi kangge teka ing pulo ini yaiku nganggo Kapal Feri saka kutha Oban, ning dermaga terminal feri Oban nyabrang segara lepas pante Firth of Lorn teka ing kutha Craignure ing pulo Mull, Skotlandia. Pulo Mull minangka pulo pungkasan sing dienggoni sedurunge wisatawan teka ng pulo Staffa. Ning pulo Mull wonten 2 (loro ) akses palabuhan menyang pulau Staffa, yaiku ning kutha cilik Tobermory utawi Fionnphort kanthi nggunakake bus motor pante kulon saka kutha Craignure, perjalanan iki bakal ndelok pemandangan pante, moorland, lan gunung bakal menyang udhakara sejam sepuluh menit ng kutha Fionnphort utawi patang puluh menit menyang Tobermory.[7]

Tujuan wisata[besut | besut sumber]

Pulo Staffa bakal ngupei pemandangan alam minangka daya tarik pariwisata sing luar biasa.[8] Nanging sawetara tujuan wisata ing sekitar pulo iki uga prelu dikunjungi, kayata:

  1. Pulo Iona, ning pulo iki wonten pemandangan alam sing apik, pulo iki dipisahake dening selat Iona sing misahake antara pulo utama Mull lan pulo Iona. Bukit watu kang apik tenan, pante alam kang asri ;an alami, ning pucuk sisih kidul pulo wonten dalan manjing watuan kang St. Columba mudhun saka istanaipun.[9]
  2. Pulo Mull, pulo iki minangka pulo pungkasan sing dienggoni sedurunge wisatawan teka ng pulo Staffa utawi pulo Iona. Wisatawan wajib nikmati apike pemandangan alam saka pulo iki sedurunge menyang ning pulo-pulo liyane ning sekitar pulo Mull. Pemandangan ning pulo Mull duwe kondisi alam sing apik, lan duwe warisan budaya kang sugih lan dadi papan kanggo akeh situs lan monumen rsejarah ning Skotlandia. Kutha utama pulo Mull yaiku kutha Tobermory kang misuwur kanthi werna-werna kang ceria saka bangunan-bangunan ning sisih segara lan kapal pesiar kang ngeliuk-liuk ning plabuhan kang masih alami. Kutha Tobermory uga misuwur dados latar acara TV bocah-bocah cilik misuwur Balamory.[10]

Cuaca[besut | besut sumber]

Cuaca Skotlandia misuwur ubah-ubah lan ning dina kang cerah ning pucuk usum panas, ora kudu panas. Ning daratan bisa kepenak lan anget nanging ning segara, kanthi angin kang lewih kuat bisa rada adhem.[7][11] Ning pulo Mull lan sekitare, usum panas bisa disebut adhem; usum atis luwi dawa lan atis pisan lan teles, berangin, lan biyasane mendung sepanjang taun. Sajeroneng taun 2019, suhu biasane beda-beda saka 36 ° F nganti 61 ° F lan jarang ning ngisor 28 ° F utawa sedhuwure 68 ° F. Dijupuk saka skor pariwisata, wektu paling apik sepanjang taun kanggo ngunjungi pulo Staffa minangka cuacane anget yaiku saka wulan Juli nganti akhir Agustus.[7]

Sejarah[besut | besut sumber]

Staffa duwe sejarah kang menarik ning pungkasan abad keping-18 lan awit abad keping-19. Pulo iku dadi papan kang diterima ning grand Tour budaya Eropa. Potensi wisata pulo iki pertama pisan dikenal sawise kunjungan naturalis Sir Joseph Banks ning taun 1772, nalika arep lunga menyang Islandia.[12]

Abad ke-18[besut | besut sumber]

Kutha iki dhuwe aran sing padha karo kutha Stäfa ning Swiss ning sisih telaga Zurich, nanging aran pulo Staffa dhewek diarani luwih pisan dening biarawan saka pulo sing cedhak, yaiku Iona.[2] Pulo iki minangka bagian saka Ulfa estate saka klan MacQuarrie nganti taun 1777, lan minangka perbincangan anget dening bangsa kang nganggo basa Inggris sawise Sir Joseph Banks ngunjungi ning wulan Agustus 1772 nalika dheweke arep ngunjungi menyang Islandia sareng pelukis Johann Zoffany , Uskup Linköping, lan Dr. Solander.[13][12] Sir Joseph Banks ngomong:

"Compared to this what are the cathedrals and palaces built by men! Mere models or playthings, imitations as his works will always be when compared to those of nature."[12]

Abad ke-19[besut | besut sumber]

Selanjute sawetara tokoh-tokoh terkenal teka kangge ngunjungi lan ndelik keajaiban alam ning Pulo Staffa, kalebet Ratu Victoria saka Britania Raya kang ngunjungi guwa Fingal.[14][15][16]

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Peringkat wilayah an jumlah penduduk: ada sekitar u. 300 pulau dengan luas melebihi 20 ha sejauh-jauhnya dan 93 pulau yang dihuni permanen yang terdaftar di Sensus 2011.
  2. a b Haswell-Smith (2004) pp. 124–27
  3. Ordnance Survey 1:50,000 First Series (1976) Sheet 48
  4. a b Mac an Tàilleir, Iain (2003) Ainmean-àite/Placenames. (pdf) Pàrlamaid na h-Alba. Dijupuk 26 Agustus 2012.
  5. "Staffa" Sabhal Mòr Ostaig. Retrieved 27 July 2008.
  6. a b "Isle of Staffa and Fingals Cave". Southern Hebrides of Scotland (ing basa Inggris). 2015-02-20. Dijupuk 2019-12-29. 
  7. a b c "Map, Directions, Ferry Connections | Getting Here". Staffa Tours (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-14. 
  8. "Staffa | Iona | Mull | Treshnish Isles". Staffa Tours (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-14. 
  9. "Boat Tours To Iona Island | Staffa Tours Scotland". Staffa Tours (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-14. 
  10. "Mull | Duart & Torosay Castle | Craignure | Staffa Tours | Tobermory". Staffa Tours (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-14. 
  11. "Average Weather in Isle Of Mull, United Kingdom, Year Round - Weather Spark". weatherspark.com. Dijupuk 2020-01-14. 
  12. a b c "The history of Isle of Staffa, Scotland". Staffa Tours (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-14. 
  13. Haswell-Smith (2004) p. 124
  14. "The history of Isle of Staffa, Scotland#Queen Victoria Visits Fingal's Cave". Staffa Tours (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-01-15. 
  15. Cooper (1979) p. 100
  16. Keay & Keay (1994) state 1836, which is unlikely.

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Bray, Elizabeth (1996) The Discovery of the Hebrides: Voyages to the Western Isles 1745-1883. Edinburgh. Birlinn.
  • Cooper, Derek (1979) Road to the Isles: Travellers in the Hebrides 1770-1914. London. Routledge & Kegan Paul.
  • Haswell-Smith, Hamish. (2004) The Scottish Islands. Edinburgh. Canongate.
  • Keay, J. & Keay, J. (1994) Collins Encyclopaedia of Scotland. London. HarperCollins.
  • Murray, W.H. (1973) The Islands of Western Scotland. London. Eyre Methuen.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Koordhinat: 56°26′10″N 6°20′25″W / 56.43611°N 6.34028°W / 56.43611; -6.34028