Sporangium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sporangium diwasa pada Absidia.
Moss sporangia (capsules)
Sporangia (sori) on a fern leaf
Scanning electron micrograph of fern leptosporangia
Equisetum arvense strobilus cut open to reveal sporangia
Moss sporangia (capsules)
Sporangia (sori) on a fern leaf
Scanning electron micrograph of fern leptosporangia
Equisetum arvense strobilus cut open to reveal sporangia

Sporangium (jamak sporangia[1]) (basa Latin mdoern, saha basa Yunani kuno σπόρος (sporos) 'spora' + αγγείον (angèion) 'wadah') inggih punika panggènan ingkang wujud spora.[2] Sporangium sagéd kapèrang saking sétunggal sèl utawi ugi sagéd dados multisel. Sedaya tanéman, jamur, lan kathah makluk urip sanès ingkang ngasilaken sporangium ing wekdal katamtu ing siklus kauripan. Sporangium saged ngasilaken spora kanthi cara mitosis, ananging manawi sadaya taneman darat ingkang kathah jinis fungsi, sporangium punika panggenan kalangsungan meiosis saha kanthi genetis ngasilaken spora dkaliyan haploid ingkang bènten. Sporangium inggih punika sel, struktur, utawi organ ingkang wujud spora ing dalem.[3] Sporangiaum ing antawis jamur sejati namung Chytridiomycota saha Zygomycota produksi kanthi seksual kanthi cara sporangia. Chytridiomycota piyambak inggih punika pinten-pinten kelompok jamur. Manawi punika gadahi sajarah kauripan ingkang prasaja kaliyan meiosis zigotik utawa kadas ing parasit nyamuk Coelomomyces kompleks siklus diplobiontic. Ing sadaya kasusu reproduksi kanthi cara sporangiospores, spora dipuntanggung ing sporangia ing panggenan meiosis inti diploid.

ZYGOSPORANGIA[besut | besut sumber]

Reproduksi seksual ing Zygomycota ngelibataken produksi zygosporangia lan zygospores. Jinis reproduksi cekap prasaja lan gegayutan kaliyan konjungsi ing ganggang katamtu. Perkawinan dipunwiwiti manawi hifa dados dipungayutaken déning kreteg cendhak. Pérangan tengan kreteg nrima inti saking kapig kalih hifa punika kapisahaken saking kaping kalih déning septa. Inti ingkang kompatibel ing jarak punika punika sel énggal kanggé wujud zigot lan kanggé nglampahi prosès meiosis kanggé betha babagan reassortment saking kromosom. Sel ing pundhi pristiwa punika kadadosan dipunkelilingi déning dinding kandel saha dados struktur spora kadasta tahan dipunsebat zygosporangium biasanipun lapisan ingkang jawi saking zygosporangium ingkang ngilang lan namung kasisa zygospore. Wekdhal ingkang tepat ing zygospore manawi ngembang kanggé ngasilaken talus ingkang énggal utawi manawi dipuntibulaken spora aseksual nglampahi sporangium.[[zygospor saking Absidia spinosa, jamur umum ing lemah. Cabang-cabang ingkang ngelengkung ing sekitar zygosporangia dipunsebat jangkepi suspensor.punika fituringkang jangkepi diagnostik spésies Absidia. zygospores matang pinten-pinten Zygorhynchus molleri, jamur lemah sasea ingkang umumipun. punika zygospores ingkang sami kaliyan Absidia spinosa ananging boten gadahi pelengkap suspensor.[4]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Sporangium
  2. ^ Rost, Barbour, Stocking, Murphy, 2006Plant Biology, 2nd EditionThompson Brooks/Cole
  3. ^ Arti Kata Sporangium (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012).
  4. ^ Natural History Sporangia (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)