Sop Rumford

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Rumfordsuppe.jpg

Rumford's Soup ( Rumfordsche Suppe, uga disebut sup ekonomi ) minangka upaya awal ing nutrisi ilmiah . Iki diciptakake dening Benjamin Thompson, Reichsgraf von Rumford, kira-kira taun 1800 lan dikonsumsi ing Munich lan Bavaria sing luwih gedhe, ing ngendi dheweke dadi penasehat Adipati. Iki digunakake minangka jatah kanggo wong miskin, kanggo omah kerja Bavaria lan omah kerja militer, lan tahanan. Count Rumford wis dikreditake ing pirang-pirang kasus kanggo "nyedhiyakake pawon sup sing nyata." [1]

Minangka langkah reformatoris, pamaréntah Bavarian dimaksudaké kanggo institute workhouses kanggo kesejahteraan . Pangisian daya Rumford yaiku nyedhiyakake jatah sing paling murah sing isih dadi panganan kalori lan nutrisi sing dhuwur. Sup kasebut misuwur ing antarane wong-wong sing seneng dermawan ing saindhenging Jerman nalika iku, lan Rumford nyiyapake pawon sup ing pirang-pirang kutha ing Jerman. Sup Rumford minangka basis umum kanggo jatah militèr sing murah ing Eropah Tengah ing abad kaping 19 lan rong puloh.[2]

bahan[besut | besut sumber]

Sup Rumford ngemot bagean sing padha karo gandum mutiara utawa tepung gandum lan kacang polong garing, sayuran, papat bagean kentang, uyah miturut kabutuhan, lan bir kecut, digodhog alon-alon. nganti kandel. Panggunaan kentang wiwit digunakake ing versi sup sing luwih anyar. Biasane dipangan karo roti. Wis nyatakake yen resep Rumford nyebutake supaya roti disedhiyakake mentah, lan "ditambahake sadurunge ngladeni sup." Siji akun nerangake yen sup diwutahake ing ndhuwur roti sadurunge dipangan. Rumford nyathet yen barley dadi kentalake sup lan nyedhiyakake kasugihan, lan dheweke nganggep gandum sereal minangka "beras Inggris." Sawetara versi digawe saka sereal, jumlah cilik saka daging lan bahan liyane. Ora kacathet minangka utamané sedhep, iku palatable karo dawa, alon masak.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Bramen, Lisa (December 29, 2010). "Count Rumford and the History of the Soup Kitchen". Smithsonian. Dibukak ing January 24, 2015.
  2. Wilde, O. (1990). The Woman's World. Source Book Press. kc. 280. ISBN 9780876810781. Dibukak ing January 24, 2015.