Sistem wilangan binèr

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sistem wilangan binèr utawa sistem wilangan basis loro iku sebuah sistem panulisan angka kanthi migunakaké loro simbol ya iku 0 lan 1. Sistem wilangan binèr modhèrn ditemokaké déning Gottfried Wilhelm Leibniz ing abad ka-17. Sistem wilangan iki minangka dhasar saka kabèh sistem wilangan mawa basis digital. Saka sistem binèr, kita bisa ngonvèrsi menyang sistem wilangan Oktal utawa Hexadesimal. Sistem iki uga bisa kita sebut kanthi istilah bit, utawa Binary Digit. Panglompokan binèr jroning komputer tansah gunggung 8, kanthi istilah 1 Byte/bita. Jroning istilah komputer, 1 Byte = 8 bit. Kodhe-kodeh rancang bangun komputer, kaya ASCII, American Standard Code for Information Interchange migunakaké sistem peng-kode-an 1 Byte.



20=1

21=2

22=4

23=8

24=16

25=32

26=64

dst

Pétungan[sunting | sunting sumber]

Dèsimal Binèr (8 bit)
0 0000 0000
1 0000 0001
2 0000 0010
3 0000 0011
4 0000 0100
5 0000 0101
6 0000 0110
7 0000 0111
8 0000 1000
9 0000 1001
10 0000 1010
11 0000 1011
12 0000 1100
13 0000 1101
14 0000 1110
15 0000 1111
16 0001 0000

Pétungan jroning binèr mèmper karo ngitung ing sistem wilangan liya. Diwiwiti saka angka pisanan, lan angka sabanjuré. Jroning sistem wilangan dèsimal, pétungan migunakaké angka 0 nganti 9, déné jroning binèr mung migunakaké angka 0 lan 1.

conto: ngowahi wilangan dèsimal dadi binèr

dèsimal = 10.

adhedhasar referensi ing dhuwur sing nyedhaki wilangan 10 iku 8 (23), sabanjuré asil pangurangan 10-8 = 2 (21). saéngga bisa dijabaraké kaya mangkéné

10 = (1 x 23) + (0 x 22) + (1 x 21) + (0 x 20).

saka pétungan ing dhuwur wilangan binèr saka 10 iku 1010

bisa uga kanthi cara liya ya iku 10 : 2 = 5 sisa 0 (0 bakal dadi angka pungkasan jroning wilangan binèr), 5(asil pembagian pisanan) : 2 = 2 sisa 1 (1 bakal dadi angka kaloro pungkasan jroning wilangan binèr), 2(asil pembagian kaloro): 2 = 1 sisa 0(0 bakal dadi angka katelu pungkasan jroning wilangan binèr), 1 (asil pembagian katelu): 2 = 0 sisa 1 (0 bakal dadi angka pisanan jroning wilangan binèr) amarga asil para (id: bagi) wis 0 utawa entèk, saéngga wilangan binèr saka 10 = 1010

utawa kanthi cara sing luwih rikat

10:2=5(0),

5:2=2(1),

2:2=1(0),

1:2=0(1) sisa “asil paran” (id:: hasil bagi) diwaca saka mburi dadi 1010