Sesulih gula

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Telung pemanis buatan: Podo (aspartam), Sweet'N Low (saccharin), lan Splenda (sucralose)

Pengganti gula minangka salah sawijining jinis aditif panganan sing nyedhiyakake rasa legi kayata gula nalika ngemot energi panganan sing luwih sithik tinimbang pemanis adhedhasar gula, saengga dadi kalori nol (ora nutrisi) [1] utawa pemanis kalori rendah . Pemanis gawean bisa digawe kanthi ngasilake ekstrak tanduran utawa diproses kanthi sintesis kimia . Alkohol gula kayata eritritol, xilitol, lan sorbitol asale saka gula. Ing 2017, sucralose minangka pengganti gula sing paling umum digunakake ing produksi panganan lan omben-omben; ndarbeni 30% pasar global, sing diprakirake regane $ 2,8 milyar ing taun 2021. [2]

Ing taun 1969, cyclamate dilarang didol ing AS dening Administrasi Pangan lan Narkoba. Ing taun 2018, ora ana bukti sing kuat yen pemanis non-gula ora aman utawa ngasilake asil kesehatan sing luwih apik. [3]

Nalika pemanis iki disedhiyakake kanggo para pelanggan restoran supaya ditambahake ing omben-omben kayata teh lan kopi, disedhiyakake ing bungkus kertas cilik (waca gambar); ing Amerika Utara, warna biasane biru kanggo aspartam, jambon kanggo saccharin (AS) [4] utawa siklik (Kanada), kuning kanggo sucralose, oranye kanggo ekstrak buah biksu, lan ijo kanggo stevia . [5] Pemanis iki uga minangka bahan dhasar kanggo omben-omben diet kanggo gawe legi tanpa nambah kalori.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Nutritive and Nonnutritive Sweetener Resources | Food and Nutrition Information Center | NAL | USDA". www.nal.usda.gov. Dibukak ing 2020-09-17.
  2. Business Wire (31 March 2017). "Sweetener Market Projected to Be Worth USD 2.84 Billion by 2021: Technavio". Yahoo Finance. Diarsip saka sing asli ing 25 April 2017. Dibukak ing 10 January 2018.
  3. Toews, Ingrid; Lohner, Szimonetta; Küllenberg de Gaudry, Daniela; Sommer, Harriet; Meerpohl, Joerg J (2 January 2019). "Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies". BMJ. 364: k4718. doi:10.1136/bmj.k4718. PMC 6313893. PMID 30602577.
  4. One U.S. brand of saccharin uses yellow packets.
  5. "Artificial sweeteners. What's the difference?". tribunedigital-chicagotribune.