Sekèt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sekèt areng wit willow dening Thomas Gainsborough
Jesus and the Adulteress. Komposisi gambar sekèt kang digarap dening pelukis Rembrandt

Sekèt (saka basa Yunani σχέδιος - schedios, "rampung sak cekape"[1][2][3]) yaiku gambar tangan bebas sing ditindakake kanthi cepet lan ora biasane dadi garapan rampung.[4] Sekèt bisa uga nyedhiyakake sawetara tujuan: bisa uga nyathet sawetara sing dideleng dening seniman, bisa uga ngrekam utawa ngembangake ide kanggo digunakake mengko utawa bisa digunakake minangka cara cepet kanggo nampilake gambar, ide utawa prinsip.

Sekèt bisa digawe ing medium gambar. Tembung kasebut paling asring ditrapake kanggo karya grafis sing ditindakake ing medium garing kaya ta silverpoint, grafit, potlot, areng utawa pastel. Iki uga bisa ditrapake kanggo gambar sing dileksanakake ing pena lan tinta, input digital kaya ta pena digital, pulpen, pena, warna banyu lan cat minyak. Kaloro sing terakhir umume diarani "sekèt warna banyu" lan "sekèt minyak". Patung uga bisa nggawe model sekèt telung dimensi ing lempung, plastik utawa lilin.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. sketch Archived 2011-01-30 at the Wayback Machine., on Oxford Dictionaries
  2. Douglas Harper. "Online Etymology Dictionary – Sketch". Diarsip saka asliné ing 2011-09-19.
  3. σχέδιος Archived 2011-06-29 at the Wayback Machine., Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  4. Diana Davies (editor), Harrap's Illustrated Dictionary of Art and Artists, Harrap Books Limited, (1990) ISBN 0-245-54692-8