Roti lapis selé kacang lan gudir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Roti lapis selé kacang lan gudir
Peanut Butter and Jelly on Square Bread (25592634453).jpg
Praupané roti iki
Jeneng liyanéPeanut butter & jelly sandwich, PB&J
AjanganMangan awan, Nyamikan
Panggonan asalAmerika Serikat
Hawa ajanganAdhem
VariasiSelé kacang lan selai rasa liya, pasta kacang, dengan mentega atau lelehan marshmallow
Ènergi panganan
(per ajangan)
403 kkal, 18 g lemak, 58 g karbohidrat, 28 g protein[1] kcal
Buku masakan: Roti lapis selé kacang lan gudir  Médhia: Roti lapis selé kacang lan gudir

Roti lapis selé kacang lan gudir ( Inggris : peanut butter and jelly sandwich ) utawa uga dikenal minangka PB&J, yaiku roti lapis sing komposisi kalebu siji utawa luwih lapisan selé kacang lan siji utawa luwih lapisan gudir utawa senggol ing roti. Kadhangkala roti lapis dipangan mbukak utawa siji roti ditaleni (efektif dadi "setengah roti lapis").

Sajarah[besut | besut sumber]

Selé kacang asliné digandhengaké karo macem-macem panganan, kaya ta cengkeh, keju, celery, watercress, lan roti panggang.[2] Ing artikel Good Housekeeping sing diterbitake ing Mei 1896, resep "dumadakan ibu omah tangga nggunakake penggiling daging kanggo nggawe selé kacang lan mènèhaké asile ing roti". Ing wulan candhakipun, majalah kuliner Table Talk nerbitake "roti lapis selé kacang".[3][4] Ing wiwitan taun 1900, sandwich iki ngalami transfer struktur kelas amarga regane selé kacang.[5] Dadi misuwur karo bocah-bocah ing taun 1920an nalika produsen wiwit nambah gula ing selé kacang . Wiwit Perang Donya II, selé kacang lan roti lapis roti wis ditemokake ing dhaptar jabatan militer AS.[6]

Nutrisi[besut | besut sumber]

Mentega kacang lan roti lapis digawé karo roti putih, loro sendok saben butter kacang lan senggol strawberry, menehi 27% intake saben dina sing disaranake kanggo kabutuhan lemak lan 22% kalori.

Nalika udakara 50% kalori asalé saka gajih, umume asalé saka lemak monounsaturated lan lemak poliaturatur, sing wis ana gandhengane karo kesehatan jantung.[7]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Jegtvig, about.com, undated, "How Nutritious is a PB&J?", archived from the original, 13 Januari 2006. Diakses 20 Desember 2017.
  2. Peanuts: The Illustrious History of the Goober Pea. University of Illinois Press. p. 35.
  3. Mark McWilliams. The Story Behind the Dish: Classic American Foods. ABC-CLIO. p. 166.
  4. Lau, Maya (7 Juni 2013). "Who Made That?". New York Times Magazine.
  5. "Food Timeline". Lynne Olver.
  6. Why Do Donuts Have Holes?. Citadel Press. p. 127.
  7. Corleone, Jill. "ARE PEANUT BUTTER & JELLY SANDWICHES HEALTHY?". Dibukak ing 31 Maret 2012.