Retardasi mental

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Orang dengan lelara retardasi mental.

Retardasi mental inggih punika kondisi sakdéréngè yuswa 18 taun ingkang dipuntandai kaliyan cendhèk kecerdasan (limrahipun aji IQ-nya ing ngandap 70) lan sulit beradhaptasi kaliya kauripan sadintèn-dinten.[1] Retardasi mental ancasipun ing sekelompok kelainan ing mupangati intelektual lan defisit ing kemampuan adaptif ingkang kadadosan saksèrengipun usia diwasa. Ananging makaten, klasifikasi retardasi mental langkung gumantung ing asil penilaian IQ saking ing kemampuan adaptif.[2]

Kriteria Diagnosis[besut | besut sumber]

1. Aji IQ sawatawis 70 utawi ing ngandapipun
2. Wonten defisit utawi gangguan ing mupangati adaptif minimal 2 saking fungsi makaten: komunikasi, self-care, panggènipun, kemampuan sosial/interpersonal, akademis, makarya, keséhatan, keamanan, penggunaan panggènan umum, self-direction, makan.
3. Onset kadadosan sadèrèngipun yuswa 18 taun.[2]

Epidemiologi[besut | besut sumber]

- Prevalensi retardasi mental saking populasi umum sawatawis 1-3%
- Rasio lanang lan wadon inggih punika 1,5:1
- 85% saking sadaya kasus punika kasus Ringan.[3]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Klasifikasi ing ngandapipun punika punika klasifikasi adhedhasar asil penilaian IQ, inggih punika:
1. Retardasi Mental Ringan (mild): manawi aji IQ sawatawis 70-55/50
2. Retardasi mental sedang (moderate): manawi aji IQ sawatawis 55/50 – 40/35
3. Retardasi mental berat (severe): manawi aji IQ sawatawis 40/35 – 25/20
4. Retardasi mental sangat berat (Profound): manawi aji IQ wonten ing ngandap 25/20.[4]

Faktor Risiko[besut | besut sumber]

Faktor risiko kadadosan retardasi mental ing antawisipun:
1. Genetik: kelainan biologis ingkang manawi kadadosan retardasi mental kados ta sindroma Down, sindroma Fragile-X
2. Sosioekonomik: pendidikan orang tuwa ingkang cendhèk dipuntambah kaliyan alanipun nutrisi utawi kemiskinan ingkang saged berisiko njalari retardasi mental.
3. Prabawa lingkungan.[2]
4. Kelainan Metabolik
5. Maternal substance abuse
6. Trauma atau lelara (illness)
7. Idiopatik, kirang langkungipun 40%.[5]
8. Infeksi maternal kados ta infeksi Rubela, Cytomegalovirus, Sifilis genital.[6]

Titikan retardasi mental[besut | besut sumber]

Ciri utama retardasi mental inggih punika lemahipun mupangati intelektual.[7] Lami sadèrèngipun muncul tes formal kanggé aji kecerdasan, tiyang kaliyan retardasi mental dipunanggep dados tiyang ingkang boten saged nguasai kaprigelan ingkang jumbuh kaliyan yuswanipun lan boten saged ngrawat piyambakipun.[7]

Sanèsipun intelegensinya cendhèk, bocah kaliyan retardasi mental ugi sulit jumbuhaken piyambakipun lan susah berkembang.[7] Keterampilan adaptif antawisipun inggih punika kaprigelan memperhatikan lan ngrawat piyambakipun lan mengemban tanggel jawab sosial kados ta berpakaian, buang air, makan, kontrol diri, lan berinteraksi kaliyan kawan sebaya.[7]

Manifestasi Klinis[besut | besut sumber]

Pasien anak limrahipun dateng kaliyan keluhan dismorfisme kados ta mikrosefali dipunsertai kaliyan gagal tumbuh jumbuh yuswanipun, boten wonten tanda-tanda mirunggan kanthi fisik ingkang nedahaken kelainan intelektual. Kathah anak kaliyan gangguan intelektual sulit bersosialisasi kaliyan anak seumur, boten ngerembag jumbuh umur kados ta kirangipun pendengaran utawi penglihatan, postur ingkag boten jumbuh, utawi sulit kanggé linggih utawi mlampah ing anak usia 6-18 wulan. Gangguan wicara lan basa paling kathah kadadosan ing yuswa 18 wulan. Retardasi mental kathah teridentifikasi ing yuswa 3 taun.[2]

Manajemen Terapi[besut | besut sumber]

Manajemen terapi ingkang manawi dipunparingake ing anak kaliyan retardasi mental ing antawisipun:
1. Dhokter anak ningali fisik anak kanthi jangkep lan nambani kelainan/lelara ingkang manawi wonten.

Manawi pencegahan ingkang manawi dipunlapahi inggih punika:
a. Preventif primer:
- Maringi perlindungan spesifik kaliya lelara katamtu (imunisasi)
- Ningkataken keséhatan kaliyan maringi gizi ingkang saé, ngajarkan caranipun gesang séhat

b. Preventif Sekunder:
- Mendeteksi lelara sedini mungkin.
- Diagnosis dini PKU (fenilketonuria) lan hipotiroid ditanggulangi (untukncegah kerusakan lebih lanjut).
- Koreksi defek sensoris lajeng dipunlampahi stimulasi dini (stimulasi sensoris, speech therapist)

2. Psikolog kanggé aji perkembangan mental terutama kognitif anak.
3. Pekerja sosial kanggé aji situasi kulawarga manawi dipunanggap perlu.

Saksampune dipunlampahi penilaian, dipunrancang strategi terapi, mungkin perlu dipungayutaken langkung kathah ahli. Tuladhanipun ahli saraf anak manawi menderita epilepsy, palsi serebral dll. psikiater bila anak mau menderita kelainan tingkah laku ; fisioterapis kanggé ngrangsang perkembangan motorik dan sensorik ; ahli terapi wicara sarta guru pendidikan luar biyasa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Santrock, J. W. Psikologi Wiyata, Jakarta: Kencana, 2010, hal. 224-225.
  2. ^ a b c d Kliegman, Robert M. (2007). Nelson Textbook Of Pediatrics. Saunders Elsevier. ISBN 978-1-4160-2450-7. 
  3. ^ Jonathan, Birnkrant (2007). Crash Course: Psychiatry. Mosby Elsevier. ISBN 978-0-323-04832-3. 
  4. ^ Mental Retardation, Mental Retardation. Diaksès nalika 30 Juli 2012.
  5. ^ Mental Retardation, Behavioral Healthcare. Diaksès nalika 30 Juli 2012.
  6. ^ Faktor Resiko Retardasi Mental, Faktor Resiko Retardasi Mental. Diaksès nalika 1 Agustus 2012.
  7. ^ a b c d Zigler, E. F. Looking Back 40 Years and Seeing the Person with Mental Retardation as a Whole Person, Personality and Motivational Differences in Persons with Mental Retardation. Mahwah: Erlbaum, hal. 5.

Uga delengen[besut | besut sumber]