Retardasi mental

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Orang dengan penyakit retardasi mental.

Retardasi mental inggih punika kondisi sakdéréngè yuswa 18 taun ingkang dipuntandai kaliyan rendah kecerdasan (biasanipun nilai IQ-nya ing ngandap 70) lan sulit beradaptasi kaliya kauripan sadintèn-dintèn .[1] Retardasi mental ancasipun ing sekelompok kelainan ing mupangati intelektual lan defisit ing kemampuan adaptif ingkang kedadosan saksèrengipun usia dewasa. Ananging mékatèn, klasifikasi retardasi mental langkung gumantung ing asil penilaian IQ saking ing kemampuan adaptif.[2]

Kriteria Diagnosis[besut | besut sumber]

1. Nilai IQ sawetawis 70 utawi ing ngandapipun
2. Wonten defisit utawi gangguan ing mupangati adaptif minimal 2 saking fungsi mekaten : komunikasi, self-care, panggenanipun, kemampuan sosial/interpersonal, akademis, kerja, keséhatan, keamanan, penggunaan panggenan umum, self-direction, makan.
3. Onset kedadosan sakderengipun yuswa 18 taun.[2]

Epidemiologi[besut | besut sumber]

- Prevalensi retardasi mental saking populasi umum sawetawis 1-3%
- Rasio lanang lan wadon inggih punika 1,5:1
- 85% saking sadaya kasus punika kasus Ringan.[3]

Klasifikasi[besut | besut sumber]

Klasifikasi ing ngandapipun punika punika klasifikasi adedasar asil penilaian IQ, inggih punika :
1. Retardasi Mental Ringan (mild) : menawi nilai IQ sawetawis 70-55/50
2. Retardasi mental sedang (moderate) : menawi nilai IQ sawetawis 55/50 – 40/35
3. Retardasi mental berat (severe) : menawi nilai IQ sawetawis 40/35 – 25/20
4. Retardasi mental sangat berat (Profound) : menawi nilai IQ wonten ing ngandap 25/20.[4]

Faktor Risiko[besut | besut sumber]

Faktor risiko kedadosan retardasi mental ing antawisipun :
1. Genetik : kelainan biologis ingkang menawi kedadosan retardasi mental kadasta sindroma Down, sindroma Fragile-X
2. Sosioekonomik : pendidikan orang tua ingkang rendah dipuntambah kaliyan alanipun nutrisi utawi kemiskinan ingkang saged berisiko nyebabaken retardasi mental.
3. Prabawa lingkungan.[2] (en)
4. Kelainan Metabolik
5. Maternal substance abuse
6. Trauma atau penyakit (illness)
7. Idiopatik, kirang langkungipun 40%.[5]
8. Infeksi maternal kadasta infeksi Rubela, Cytomegalovirus, Sifilis genital.[6]

Titikan retardasi mental[besut | besut sumber]

Ciri utama retardasi mental inggih punika lemahipun mupangati intelektual.[7] Lami sakderengipun muncul tes formal kangge nilai kecerdasan, tiyang kaliyan retardasi mental dipunanggep dados tiyang ingkang boten saged nguasai keahlian ingkang jumbuh kaliyan yuswanipun lan boten saged ngrawat piyambakipun.[7]

Sanesipun intelegensinya rendah, bocah kaliyan retardasi mental ugi sulit jumbuhaken piyambakipun lan susah berkembang.[7] Keterampilan adaptif antawisipun inggih punika keahlian memperhatikan lan ngrawat piyambakipun lan mengemban tanggel jawab sosial kadasta berpakaian, buang air, makan, kontrol diri, lan berinteraksi kaliyan kawan sebaya.[7]

Manifestasi Klinis[besut | besut sumber]

Pasien anak biasanipun dateng kaliyan keluhan dismorfisme kadasta mikrosefali dipunsertai kaliyan gagal tumbuh jumbuh yuswanipun, boten wonten tanda-tanda khusus secara fisik ingkang nunjukaken kelainan intelektual. Katah anak kaliyan gangguan intelektual sulit bersosialisasi kaliyan anak seumur, boten ngerembag jumbuh umur kadasta kirangipun pendengaran utawi penglihatan, postur ingkag boten jumbuh, utawi sulit kangge linggih utawi mlampah ing anak usia 6-18 wulan. Gangguan wicara lan basa paling katah kedadosan ing yuswa 18 wulan. Retardasi mental katah teridentifikasi ing yuswa 3 taun.[2]

Manajemen Terapi[besut | besut sumber]

Manajemen terapi ingkang menawi dipunparingake ing anak kaliyan retardasi mental ing antawisipun :
1. Dhokter anak ningali fisik anak secara jangkep lan ngobati kelainan/penyakit ingkang menawi wonten.

Menawi pencegahan ingkang menawi dipunlapahi inggih punika :
a. Preventif primer :
- Maringi perlindungan spesifik kaliya penyakit katamtu (imunisasi)
- Ningkataken keséhatan kaliyan maringi gizi ingkang sae, ngajarkan caranipun gesang séhat

b. Preventif Sekunder :
- Mendeteksi penyakit sedini mungkin.
- Diagnosis dini PKU (fenilketonuria) lan hipotiroid ditanggulangi (untukncegah kerusakan lebih lanjut).
- Koreksi defek sensoris lajeng dipunlampahi stimulasi dini (stimulasi sensoris, speech therapist)

2. Psikolog kangge nilai perkembangan mental terutama kognitif anak.
3. Pekerja sosial kangge nilai situasi keluarga menawi dipunanggap perlu.

Saksampune dipunlampahi penilaian, dipunrancang strategi terapi, mungkin perlu dipungayutaken langkung katah ahli. Tuladhanipun ahli saraf anak menawi menderita epilepsy, palsi serebral dll. psikiater bila anak kasebut menderita kelainan tingkah laku ; fisioterapis kangge ngrangsang perkembangan motorik dan sensorik ; ahli terapi wicara serta guru pendidikan luar biasa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Santrock, J. W. Psikologi Pendidikan, Jakarta: Kencana, 2010, hal. 224-225.
  2. ^ a b c d (en) Kliegman, Robert M. (2007). Nelson Textbook Of Pediatrics. Saunders Elsevier. ISBN 978-1-4160-2450-7. 
  3. ^ (en) Jonathan, Birnkrant (2007). Crash Course: Psychiatry. Mosby Elsevier. ISBN 978-0-323-04832-3. 
  4. ^ (en) Mental Retardation, Mental Retardation. Diakses pada 30 Juli 2012.
  5. ^ Mental Retardation, Behavioral Healthcare. Diakses pada 30 Juli 2012.
  6. ^ Faktor Resiko Retardasi Mental, Faktor Resiko Retardasi Mental. Diakses pada 1 Agustus 2012.
  7. ^ a b c d Zigler, E. F. Looking Back 40 Years and Seeing the Person with Mental Retardation as a Whole Person, Personality and Motivational Differences in Persons with Mental Retardation. Mahwah: Erlbaum, hal. 5.

Uga delengen[besut | besut sumber]