Raka'at

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Rakaat iku sawijining unit langkah jroning ibadah salat (sembahyang) sacara Islam. Saben salat padinan dumadi saka sawetara rakaat sing cacahé béda-béda:

  • Fajar — Salat subuh: 2 rakaat
  • Dhuhur — Salat tengah hari: 4 rakaat
  • Asar — Salat petang: 4 rakaat
  • Maghrib — Salat matahari terbenam: 3 rakaat
  • Isyak — Salat malam: 4 rakaat

Salat Jumaat dumadi saka 2 rakaat lan diayahi ing masjid utawa langgar (sakurang-kurangé kudu ana 40 wong) ing wektu salat Dhuhur ing dina Jemuwah.

Isi jroning rakaat[besut | besut sumber]

  • Takbir
  • Donga-donga 1
  • Wacan Surat Al-Fatihah
  • Wacan surat sakwisé maca Surat Al-Fatihah
  • Rukuk
  • Ngadeg saka rukuk
  • Sujud
  • Lungguh antara loro sujud
  • Sujud kapindho
  • Tashahuud 2
  • Tasleem (mènèhi salam) 3

1 Mung diayahi ing rakaat pisanan lan pungkasan shalat.
2 Mung diayahi ing rakaat kapindho lan pungkasan shalat.
3 Mung diayahi ing rakaat pungkasan shalat.

Takbir[besut | besut sumber]

Kanthi nyebut "Allahu Akbar" (Allah Maha Besar), angkat kaloro tangan ing sisih sirah lan sabanjuré tangan ndhekep dhadha. Tangan kiwa ing pernahing ati (tumrap wanita ing sadhuwuring dhadha)lan tangan tengen numpang ing tangan kiwa.

Donga-donga[besut | besut sumber]

Klebu Al-Fatihah lan wacan iyané.

Wacan Surat[besut | besut sumber]

Wacan Surat Al-Fatihah kudu diwaca ing saben wiwitan rakaat waktu ngadeg, ya iku sakwisé takbir lan ndèlèh tangan ing dhadha. Sawisé iku disunataké maca siji surat liya ing rakaat pisanan lan kaloro.

Rukuk[besut | besut sumber]

Rukuk iku arupa tumindak mbungkuk sinambi maca "Subhana rabbiyal azhimi wa bihamdih (Maha Suci Tuhan sing Agung lan kabèh Pujian tumuju Panjenengané)" 3x

Ngadeg saka rukuk[besut | besut sumber]

Wektu ngadeg saka rukuk, tangan diangkat ing sisih kuping kanthi maca:

"Sami‘a-llaahu liman hamidah." Muga-muga Gusti Allah mirengaké wong sing memuji Panjenengané. Mudhunaké tangan swisé maca wacan iku sinambi maca:
"Rabbanaa wa laka-l-hamd." Duh Gusti, kabèh puji tumuju Panjenengan waé.

Sujud[besut | besut sumber]

Awak diudhunaké kanthi kaloro tapak tangan sumèlèh ing pasujudan kanthi maca: "Subhana rabbiyal a'la wa bihamdih (Maha Suci Gusti sing Dhuwur lan kabèh Pujian marang Panjenengané)" 3x. Nalika sujud pérangan sikut ora kena nèmpèl jogan mung kaloro tapak tangan lan irung waé sing ditèmpèlaké ing papan pasujudan. Tumraping wanita, kaloro tangan kudu rapet karo sirah.

Lungguh antaraning rong sujud[besut | besut sumber]

Sujud kapindho[besut | besut sumber]

Nglakoni sujud kapindho kanthi maca: "Subhana rabbiyal a'la wa bihamdih (Maha Suci Gusti sing Dhuwur lan kabèh Pujian marang Panjenengané)" 3x. Kanthi rampungé sujud kapindho iki ateges rampungé siji rakaat. Tumindak ing dhuwur dibalèni wiwit saka ngadeg lan maca surat Al Faatihah lan sabanjuré miturut gunggung rakaat tinamtu.

Gambaran rakaat[besut | besut sumber]

Gambaran rangkéyan tumindak ing Salat Subuh ing ngisor iki kanggo nggampangaké pangertèn ngenani istilah rakaat:

Rakaat Pisanan (nomer ganjil):

Rakaat kapindho/pungkasan (nomer genep):

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Raka%27at&oldid=1085964"