Proton Suprima S

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Proton Suprima S
Proton Suprima S Front Three Quarter Facing Left.jpg
ProdhusènProton
Uga kasebutProton P3-22A
Mangsa sajroning produksiAugust 2013–2019
PerakitanMalaysia: Proton City, Perak
Modhèl sakdurungéProton Gen-2
KlasCompact car (C)
Wangun rangka5-door hatchback
LayoutFront-engine, front-wheel drive
PlatformProton P2[1]
Mesin1.6 L CamPro Turbo DOHC I4
TransmisiCVT manumatic
Let sumbu rodha2,650 mm (104.3 in)
Dawa4,436 mm (174.6 in)
Amba1,786 mm (70.3 in)
Dhuwur1,524 mm (60.0 in)
Bobot kothong1,375–1,395 kg (3,031–3,075 lb)
Mobil sajinisProton Prevé
DesainerItaldesign Giugiaro S.p.A

Proton Suprima S (P3-22A) yaiku salah sawijining jinis mobil lawang lima sing dirancang dening prodhusen mobil Proton Malaysia. Mobil iki didol ing pasar otomotip wiwit taun 17 Agustus 2013 lan adhedhasar saka rangka sèri mobil P2 generasi Proton. Suprima S nglengkapi kolèksi mobil rancangan jinis Proton Prevé lan wis rencanakaké kanggo pasar sing luwih gedhe ing pasar internasional.

Sajarah[besut | besut sumber]

Proton P3-22A prototype with camouflage taping.

Mobil Proton P3-22A wis di kembangake ing sadawane mobil adhine di prodhuksi massal yaiku, Proton Prevé, banjur dadi Proton P3-21A wiwit taun 2009. Poto pisanan prototipe P3-22A, dijupuk tanggal 14 Desember 2012 nampa publisitas gedhe saka mèdia lokal . Sanajan nganggo rangka sing gedhe banget, prototipe kasebut ngandhakake manawa mayoritas panel njaba lan fitur kasebut kajaba ana bagéan ing sisih mburi wis digawa wiwit saka Prevé.[2][3] Prototipe liyane macem-macem katon, nyritakake pelek pelek pitung sumbu sing luwih gedhe, dibandhingake karo roda campuran sepuluh sumbuné 16 inci saka Prevé. Wis pirang-pirang prototipe P3-22A wiwit ditliti ing dalan Malaysia, kabeh padha nggunakake pita masking utawa camouflage.[4] Ing tanggal 4 Juli, luwih akeh nembak nembak virus kanthi online lan jelas nuduhake fitur-fitur anyar sing ora ditawakake ing mitra sedan kaya ta sensor parkir ngarep, sensor interior tambahan lan pilihan warna biru biru anyar. Paling anyar poto prototipe Mobil Proton P3-22A dijupuk ing tanggal 30 Juli 2013 sajrone pariwara komersial televisi (TVC) P3-22A ing tengah-tengah Kuala Lumpur. Kajaba fitur mburi lan desain sing wis dirancang maneh, foto-foto kasebut kanthi jelas ditampilake bèmper ngarep sarang lebar lan lampu foglight, DRL LED sing cerah lan ana kamera mburiné. Sawetara dina, juru warta nangkep sawetara unit produksi P3-22A, sing diluncurake ing Agustus 2013 ana ing dalan kutha Kuala Lumpur.[5]

Tanggal 14 Agustus 2013, unit uji coba P3-22A ngonfirmasi jeneng produk akhir, Proton Suprima S bebarengan karo tagline, Dilengkapi kanthi nilai sing dibangun. Proton sadurunge ngajokake Proton Suprima kanggo status merek dagang ing ngisor Perusahaan Properti intelektual Malaysia (MyIPO) ing wulan Januari 2013. Proton Suprima wiwitane diduga dadi model produk saka Model Panggantos Proton Perdana, saloon kemewahan D-segmen perusahaan sing bakal teka. Brosur lengkap Proton Suprima S bocor online ing tanggal 15 Agustus 2013, udakara 2 dina sadurunge diluncurake.[6]

2013 Proton Suprima S in Malaysia.

Proton Suprima S pungkasane dibukak ing 17 Agustus 2013 ing rong lokasi ing Kuala Lumpur, sing pertama dadi VIP peluncuran ing Matrade Exhibition & Convention Center sing disengkuyung dening pangadeg Proton, Tun Dr. Mahathir Mohamad, lan sing nomer loro. peluncuran umum ing Pavilion KL. Peluncuran VIP kasebut dijamin ing stream live eksklusif ing YouTube dening portal warta otomotif Malaysia sing populer, paultan.org.[7]

Suprima S nuduhake mayoritas panel awak lan bagean karo Prevé saloon, mobil adhine sing diluncurake udakara 16 wulan sadurunge, ing 16 April 2012. Suprima milih pilihan saka limang warna lan rong varian trim, Eksekutif lan Potong premium masing-masing. Kaloro varian kasebut didhukung dening mesin CamPro Turbo 1.6L Proton, dipasangake menyang CVT ProTronic, versi Proton babagan transmisi manumatik. Kabeh Suprimas dadi standar karo 6 airbags SRS, Sistem brek Anti-kunci (ABS) kanthi Distribusi Brakeforce Elektronik (EBD), Bantuan Brake (BA), Kontrol Traction (TCS) lan Kontrol Stabilitas Elektronik (ESC). Uga standar yaiku Proton Infotainment System, unit kepala GPS demek LCD OS-powered 7 "LCD demam layar kanthi kompatibilitas DVD, Bluetooth, USB, iPod & 4G. Potongan premium dilengkapi kits eksklusif kaya ta kursi kulit-shade shade. rong pamicara tweeter, sensor parkir ing ngarep, kamera mbalikke lan lampu LED awan sing luwih cerah (DRL) saliyane fitur sing sadurunge ditawakake ing potongan Prevé's Premium, yaiku peralihan paddle dipasang, otomatis lampu sulap lan mesin lap, kontrol iklim, kontrol pelayaran Jaringan Suprima S rega antara RM76,338 lan RM79,988, Proton wiwit adol luwih saka 835 unit Suprima S antarane pertengahan Agustus lan wulan September.[8]

Tanggal 30 Oktober 2013, Proton mbukak Suprima S Premium ing Jakarta, Indonesia, pasar ekspor pertama mobil. Peluncuran kasebut udakara 4 setengah wulan sawise debut Indonesia Prevé, lan Proton Edar Indonesia target dodolan 150 unit Suprima saben taun, dibandhingake karo 240 kanggo Prevé. Proton Edar Indonesia adol 11 unit Suprima nalika tanggal diluncurake, luwih akeh tinimbang Prevé sing ngatur 7 unit ing rong minggu pertama. 4 Suprimas liyane sing wis adol ing wulan November.[9]

Sawetara minggu mengko tanggal 15 Nopember 2013, Proton ndelok Suprima S GX lan GXR ing Sydney Harbour, Australia. Spesifikasi kanggo GX kanthi otomatis, rego ing rega $ 21,790 lan kanthi otomatis GXR, AUD $ 26,590 nggambarake Eksekutif pasar Malaysia lan trits premium. Kajaba iku, pilihan transmisi manual 6-kacepetan wis dikonfirmasi kanggo Suprima S GX lan GXR kanggo pasar Australia, rega rega $ 19,790 lan AUD $ 24,990. Suprima S dijamin dening '5-Star Service' Proton Cars Australia, lan bakal didol kanthi resmi wiwit tanggal 1 Januari 2014, kanthi varian manual 6-kacepetan sing diluncurake mengko kanggo taun 2014.[10]

Suprima S diluncurake ing Bandar Seri Begawan, Brunei tanggal 19 November 2013, udakara patang dina sawise perdana Australia. Kasedhiya ing garis trikaté high-end sing mirip varian Premium ing Malaysia babagan spesifikasi. [39] [40] Kajaba iku, pamilik Bruneian Suprima S nduweni hak akses menyang bagean lan layanan ing tetanggan Sabah, Sarawak lan Labuan minangka bagean saka perjanjian ing antarane distributor Proton Malaysia lan Brunei, Proton Edar Sdn. Bhd. Lan United Motors Sdn. Bhd.

Tanggal 29 Nopember 2013, Thailand dadi pasar ekspor kaping papat kanggo Suprima S kanthi hiasan ing 2013 Thailand International Motor Expo ing Bangkok. Kaya Brunei lan Indonesia, didol kanthi eksklusif ing Premium premium, rega regane 805.000. Peluncuran Suprima ing Thailand udakara udakara 12 wulan sawise diluncurake Prevé Thai, lan kaya mobil adhine, Suprima uga wis disiapake kanggo mbukak bahan bakar E20.[11]

Proton ngenalake Suprima S Super Premium tanggal 18 Januari 2014, ing Karnival Penjualan Proton ing Malacca, Malaysia. Super Premium nawakake Race.Rally.Research anyar. (R3) kit awak lan rim aloi R3 17 inci inci kanthi tambahan RM8,350 kanthi varian Premium. Loro saka kit awak lan rim anyar, Super Premium sacara mekanik padha karo Premium, lan mung adol rong warna; Fire Red lan Solid White masing-masing. Super Premium kanthi efektif sukses ing potongan Premium minangka model sing paling dhuwur ing pasar domestik.[12]

Tanggal 6 Desember 2014, Proton ngenalake Suprima S Standard, varian model basa anyar sing ngalahake Eksekutif Suprima S kanthi jumlah regane RM6,900. Suprima S Standard kélangan sawetara peralatan lan potongan, kalebu sawetara fitur safety, lan nawakake sawetara komponen sing murah lan luwih murah kanggo entuk rega rega sing luwih murah. Peninggalan kalebu sawetara komponen interior kaya Android OS.[13]

Keamanan[besut | besut sumber]

Fitur Keamanan
Blue : Standar.
Green : Trep karo aturan,.
Yellow : Trep karo aturan ing sawènèh bagéan.
Red : Ora Trep karo aturan.
Trim Variant Standard (2013-2017) Standard (2018) Executive/GX Premium/GXR SP
Market Malaysia Malaysia Malaysia Ostrali Malaysia Indonésia Thailand Brunei Darussalam Ostrali Malaysia
ABS with EBD
BA, TCS and ESC
Airbags 2 2 6 6 6 6 6
  • Ostrali / Niu Sélan - ANCAP - 5/5 stars
  • Karajan Manunggal - MIRA - 5/5 stars
  • Malaysia - MyVAP - 5/5 stars

Daya Mesin[besut | besut sumber]

Garansi Prodhusèn.
Mesin CamPro Turbo
Jinis I4 DOHC 16V turbo
daya (cc) 1,561
Sumbu let roda (mm x mm) 76.0 x 86.0
Daya maksimum [hp(kW)/rpm] 138 (103) / 5,000
Torsi Maksimum (Nm/rpm) 205 / 2,000 ~ 4,000
Kecepatan Maksimum (km/h) 190 (CVT-MN)
Akselerasi 0–100 km/h (det) 9.9 (CVT-MN)
Kapasitas tangki (liter) 50

Proton Suprima S mung ditawakaké nganggo mesin bensin CamPro Turbo I4 1,6 liter sing wis dirancang kanthi permanen dening Proton lan Lotus. CamPro Turbo sadurunge dikenal minangka CamPro CFE, ing endi CFE iku minangka dadi efisiensi Bahan Bakar. Proton milih ganti jeneng mesin kanggo kajelasan & akurat. CamPro Turbo nggabungake turbocharger tekanan tekanan rendah sing nyedhiyakake 138 tenaga kuda (103 kW) ing 5,000 rpm lan torsi 205 Nm antarane 2.000 nganti 4,000 rpm. Proton nyariosaken CamPro Turbo turbocharged 1.6 liter padha karo mesin 2.0 liter sing alami, lan uga dirancang kanggo cocog karo standar emisi Euro V. CamPro Turbo ing Suprima dikandhani karo Punch Powertrain VT3 + sing digawé saka Belgian, uga dikenal minangka ProTronic, versi Proton babagan transmisi manumatik. Transmisi VT3 + wis olahan lan diowahi kanggo nawakake pengalaman nyopir sing luwih sportif lan luwih semangat. CamPro Turbo lan VT3 CVT pisanan digunakake ing Proton Exora Bold 2011 lan 2012 Proton Prevé Premium. Proton saiki ngembangake mesin turbocharged 2.0 liter anyar kanggo duo Prevé lan Suprima S. Pilihan transmisi manual enem-kacepetan uga dikembangake.

Panampa[besut | besut sumber]

Proton Suprima S dodolan lan produksi 2013 tekan Q2 2016
Nagara Total Q2 2016 Q1 2016 2015 2014 2013
 Malaysia[14] 56 54 914 2,000+
 Indonésia 621 1 11 71 458 80
Bendera_Thailand Thailand 226 0 2 8 197 19
 Ostrali 125 9 7 44 62 3
Bendera_Mauritius Mauritius
Total global sales 2,100+
Total produced 6,967 12 36 1,918 712 4,289

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hammerton, Ron (12 April 2012). "Proton hones global crash performance". goauto.com.au.
  2. Jonathan James Tan (6 January 2013). "SPIED: Proton Prevé P3-22A hatchback, Putra Heights". paultan.org. Retrieved 31 May 2013.
  3. Danny Tan (10 January 2013). "SPIED: Best view of the Proton Prevé hatchback yet!". paultan.org. Retrieved 31 May 2013.
  4. "PANAS : Spyshots pertama P3-22A (Prevé hatchback)!!!!" (in Melayu). funtasticko.net. 14 December 2012. Retrieved 31 May 2013.
  5. Jonathan James Tan (14 December 2012). "SPIED: Proton Prevé P3-22A hatchback on highway!". paultan.org. Retrieved 31 May 2013.
  6. Jonathan James Tan (22 December 2012). "SPIED: Proton Prevé P3-22A hatchback again!". paultan.org. Retrieved 31 May 2013.
  7. "Proton Suprima S at Pavilion KL (HD version)". ProtonInteractive (YouTube) / YouTube. 18 August 2013. Retrieved 20 August 2013.
  8. Danny Tan (15 August 2013). "Proton Suprima S launching this Saturday, August 17 – exclusive live streaming coverage on paultan.org". paultan.org. Retrieved 15 August 2013.
  9. "5.9m national cars sold, Dewan Rakyat told". mysinchew.com. 13 November 2013. Retrieved 15 November 2013.
  10. Carla Isati Octama (30 October 2013). "Suprima S, Hatchback Terbaru dari Proton" (in Indonesia). beritasatu.com. Retrieved 31 October 2013.
  11. "Proton Suprima S Australian Launch". Proton Australia (YouTube) / YouTube. 15 November 2013. Retrieved 15 November 2013.
  12. Tim Beissmann (15 November 2013). "Proton Suprima S priced from $21,790 driveaway". CarAdvice. Retrieved 15 November 2013.
  13. Mike Stevens (15 November 2013). "2014 Proton Suprima: Price, Features And Models For New Hatch Range". themotorreport.com.au. Retrieved 15 November 2013.
  14. "Varian Baharu Proton Suprima, Suprima S Super Premium Dilancar Dengan Ciri Yang Lebih 'Sporty'" (in Melayu). Bernama. 18 January 2014. Retrieved 15 April 2014.