Protolintang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Protolintang ya iku salah sijiné urutan mbentuké lintang sawisé tahap kontraksi awan molekul lan sadurungé tahap deret utama kelakon. Urutan iki ditemuni nalika atom-atom lan molekul-molekul (kang racaké iku hidrogen) ning sakjeroning awan molekul wiwit kedaden prosèsionisasi lan prosès disosiasi ananging tekanan lan temperatur ning intiné durung nyukupi kanggo nglakokaké reaksi fusi nuklir.

Protobintang iku ana saka prosès mengkeruté awan molekul raksasa. Kayata apa kang dijlentrehaké ning ngèlmu teorema virial , mengkeruté gravitasi nggawé satengah ènergi gravitasi dadi radiasi lan satengahé manèh dadi ènergi jero.

Energi jero iki sing bakalé nyebabaké prosès ionisasi atom-atom lan gawé disosiasi molekul-molekul kang ana. Sawisé prosès iki kelakon awan molekul bakal kelangan sakabehané molekulé (amarga wis kena prosès disosiasi) lan tekan ning kesetimbangan hidrostatik. Ning tahap iki bisa diomong protolintang lair. Radiasi saka protobintang racaké bisa dititeni saka wujud gelombang mikro utawa inframerah.