Awan molekul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Awan molekul, kala-kala diarani wewinih lintang (yèn ing njeroné kalakon dumadiné lintang), iku jinising awan antarlintang sing ketel (density) lan gedhéné bisa njalari dumadiné molekul, lumrahé hidrogèn molekul (H2). Iki mbédani saka laladan liyané ing mandala antarlintang (interstellar medium) sing ngemu akèh gas ionisasi.

Hidrogèn molekul angèl konangan ing observasi infrabang (infrared) lan radhio, mula karbon monoksidhah (CO) kerep dienggo ngira-ira ana-orané H2. Rasio antarané luminositas CO lan massa H2 dianggep ajeg, sanajan asumsi iki uga bisa ditampik mungguh ing observasi sawatara galaksi liyané.[1]

Ing njeroné awan molekul ana laladan-laladan sing ketelé punjul (high density), sing njeroné mapan akèh lebu lan wosing gas (gas core), ingaran welit (clump). Welit-welit iki sing njalari dumadiné lintang, yèn gravitasi bisa ngluwihi ketelé sing punjul mau lan mrabawani rubuhé lebu lan gas mau.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Craig Kulesa. "Overview: Molecular Astrophysics and Star Formation". Research Projects. Dijupuk September 7, 2005. 
  2. ^ Astronomy. https://d3bxy9euw4e147.cloudfront.net/oscms-prodcms/media/documents/Astronomy-Draft-20160817.pdf: Rice University. 2016. k. 761. ISBN 1938168283 – lumantar Open Stax.