Prasasti Ngantang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prasasti Ngantang utawa uga diarani Prasasti Hantang iku sawijining prasasti kang tinemu ing Ngantang, Malang, Jawa Wétan. Ana candrasangkala kanthi taun 1057 Saka (1135 M). Prasasti iki ditulis migunakaké aksara Kawi lan basa Kawi. Ing prasasti Ngantang, ana semboyan Panjalu Jayati, kang tegesé Kadhiri menang.[1] Prasasti iki diwangun minangka piagam pangesahan anugerah tumrap kang ndunungi désa Ngantang kang tuhu setia marang Kadhiri sajeroning perang nglawan Janggala.[1]

Saka prasasti mau bisa diweruhi yèn Jayabhaya iku raja kang kasil ngalahaké Janggala lan nyawijèkaké manèh karo Kadhiri.[1]

Alihaksara (cuplikan)[besut | besut sumber]

... ikang wargga dalĕm thāni ri Hantang pwa tka ri wiṣaya (13) nya rwa wlas thāni satata suṣṭubhakti mamrih ri pagĕha śrī mahārāja ri maṇiratnasinghāsana makawyakti ri pamwatakĕnya ri cañcu tan pamusuh (14) mwang cañcu rāgadaha. muwah ri kāla ni panuwal kewalāpagĕh ya pakṣa jayabhaya...[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Muljana, Prof. Dr. Slamet (2006). Tapsir Sajarah Nagara Kretagama. LKiS Yogyakarta. ISBN 979-25-5254-5.  Cet. IV, hlm. 46. Diaksés 6 Agustus 2012.
  2. Poesponegoro, Marwati Djoened; Nugroho Notosusanto (2008). Sajarah Nasional Indonesia II: Zaman Kuno. PT Balai Pustaka. ISBN 979-407-408-X.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung) Cet. II, hlm. 288. Diaksés 6 Agustus 2012.