Pound sterling

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Poundsterling)

Pound sterling utawa pounds (GBP) iku valuta Britania Raya.

Valuta Pound sterling iku valuta tuwa dhéwé ing donya sing wis ana lan ora malèh wiwit 600 taun kapungkur. Tembung "pound" lan "sterling" dhéwé ngrujuk ing logam pérak kang boboté sapound sing dipigunaaké minangka aji pambandhing valuta mau. Ing jaman modhérn, aji Pound Sterling ora dikaitaké manèh karo aji pérak ing bobot tinentu - nanging ditemtokaké déning mékanisme pasar adhedhasar panawaran lan panyuwunan. Pihak sing paling duwé tanggung waler marang sirkulasi lan aji ijol Pound Sterling ya iku Bank of England minangka bank sentral.

Britania Raya iku anggota Uni Éropah, nanging ora migunakaké Euro minangka valutané, sawisé referendum sing ditindakaké ngindhikasi kaengganan sing ndunungi nagara iki kanggo migunakaké valuta Euro. Nagara Uni Éropah liyané sing ora migunakaké Euro ya iku Denmark lan Swedia.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.