Pluviôse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Pluviôse (pocaping cara Prancis: [plyvjoz]; uga Pluviose) yaiku wulan kalima ing Pananggalan Republik Prancis. Wulan kasebut njupuk jeneng saka kata Latin pluviosus, sing artine "udan".

Pluviôse menika wulan kapindho saka paruh musim dingin (mois d'hiver), sing miwiti antara 20 lan 22 Januari, lan pungkasan antara 18 lan 20 Februari. Wulan kasebut nyusul Nivôse lan ndhisiki Ventôse.

Jeneng-jeneng anyar kanggo pananggalan kasebut disugestike dening Fabre d'Églantine ing 24 Oktober 1793. Ing 24 November, Konvensi Nasional nrima jeneng-jeneng kasebut karo pangobahan cilik. Mereka mutuske kanggo ngilangke sirkumfleks (sirkonfleks aksen) kanggo jeneng-jeneng wulan bulan musim dingin. Supaya, wulan kasebut dijenengi Pluviose tinimbang Pluviôse. Nanging, historiografi isih nganggo sebutan Pluviôse.


3 Pluviôse III
 
Primidi
Duodi
Tridi
Quartidi
Quintidi
Sextidi
Septidi
Octidi
Nonidi
Décadi
décade 13
1 Selasa
20 Januari 1795
2 Rabu
21 Januari 1795
3 Kamis
22 Januari 1795
4 Jumat
23 Januari 1795
5 Sabtu
24 Januari 1795
6 Minggu
25 Januari 1795
7 Senin
26 Januari 1795
8 Selasa
27 Januari 1795
9 Rabu
28 Januari 1795
10 Kamis
29 Januari 1795
décade 14
11 Jumat
30 Januari 1795
12 Sabtu
31 Januari 1795
13 Minggu
1 Februari 1795
14 Senin
2 Februari 1795
15 Selasa
3 Februari 1795
16 Rabu
4 Februari 1795
17 Kamis
5 Februari 1795
18 Jumat
6 Februari 1795
19 Sabtu
7 Februari 1795
20 Minggu
8 Februari 1795
décade 15
21 Senin
9 Februari 1795
22 Selasa
10 Februari 1795
23 Rabu
11 Februari 1795
24 Kamis
12 Februari 1795
25 Jumat
13 Februari 1795
26 Sabtu
14 Februari 1795
27 Minggu
15 Februari 1795
28 Senin
16 Februari 1795
29 Selasa
17 Februari 1795
30 Rabu
18 Februari 1795
10 jam
Paris
7 jam 55 menit 90 detik
Pluviôse
17:59:09
24 jam
Greenwich


Pranala jaba[besut | besut sumber]