Ventôse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Ventôse (pocaping cara Prancis: [vɑ̃toz]; uga Ventose) yaiku wulan kaenem ing Pananggalan Republik Prancis. Wulan kasebuty njupuk jeneng saka kata Latin ventosus, sing artine berangin.

Ventôse menika wulan katelu saka paruh musim dingin (mois d'hiver). Wulan kasebut miwiti antara 19 Februari lan 21 Februari. Wulan kasebut pungkasan antara 20 Maret lan 21 Maret. Wulan kasebut nyusul Pluviôse lan ndhisiki Germinal.

Jeneng-jeneng anyar kanggo pananggalan kasebut disugestike dening Fabre d'Églantine ing 24 Oktober 1793. Ing 24 November, Konvensi Nasional nrima jeneng-jeneng kasebut karo pangobahan cilik. Mereka mutuske kanggo ngilangke sirkumfleks (sirkonfleks aksen) kanggo jeneng-jeneng wulan bulan musim dingin. Supaya, wulan kasebut dijenengi Ventose tinimbang Ventôse. Nanging, historiografi isih nganggo sebutan Ventôse.


3 Ventôse III
 
Primidi
Duodi
Tridi
Quartidi
Quintidi
Sextidi
Septidi
Octidi
Nonidi
Décadi
décade 16
1 Kamis
19 Februari 1795
2 Jumat
20 Februari 1795
3 Sabtu
21 Februari 1795
4 Minggu
22 Februari 1795
5 Senin
23 Februari 1795
6 Selasa
24 Februari 1795
7 Rabu
25 Februari 1795
8 Kamis
26 Februari 1795
9 Jumat
27 Februari 1795
10 Sabtu
28 Februari 1795
décade 17
11 Minggu
1 Maret 1795
12 Senin
2 Maret 1795
13 Selasa
3 Maret 1795
14 Rabu
4 Maret 1795
15 Kamis
5 Maret 1795
16 Jumat
6 Maret 1795
17 Sabtu
7 Maret 1795
18 Minggu
8 Maret 1795
19 Senin
9 Maret 1795
20 Selasa
10 Maret 1795
décade 18
21 Rabu
11 Maret 1795
22 Kamis
12 Maret 1795
23 Jumat
13 Maret 1795
24 Sabtu
14 Maret 1795
25 Minggu
15 Maret 1795
26 Senin
16 Maret 1795
27 Selasa
17 Maret 1795
28 Rabu
18 Maret 1795
29 Kamis
19 Maret 1795
30 Jumat
20 Maret 1795
10 jam
Paris
5 jam 82 menit 99 detik
Ventôse
13:50:10
24 jam
Greenwich


Pranala jaba[besut | besut sumber]