Nivôse

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Nivôse (pocaping cara Prancis: [nivoz]; uga Nivose) yaiku wulan kapapat ing Pananggalan Republik Prancis. Wulan kasebut njupuk jeneng saka kata Latin nivosus, sing artine "bersalju".

Nivôse menika wulan kapisan saka paruh musim dingin (mois d'hiver). Wulan kasebut miwiti antara 21 lan 23 Desember. Wulan kasebut pungkasan antara 19 lan 21 Januari. Wulan kasebut nyusul Frimaire lan ndhisiki Pluviôse.

Jeneng-jeneng anyar kanggo pananggalan kasebut disugestike dening Fabre d'Églantine ing 24 Oktober 1793. Ing 24 November, Konvensi Nasional nrima jeneng-jeneng kasebut karo pangobahan cilik. Mereka mutuske kanggo ngilangke sirkumfleks (sirkonfleks aksen) kanggo jeneng-jeneng wulan bulan musim dingin. Supaya, wulan kasebut dijenengi Nivose tinimbang Nivôse. Nanging, historiografi isih nganggo sebutan Nivôse.


3 Nivôse III
 
Primidi
Duodi
Tridi
Quartidi
Quintidi
Sextidi
Septidi
Octidi
Nonidi
Décadi
décade 10
1 Minggu
21 Desember 1794
2 Senin
22 Desember 1794
3 Selasa
23 Desember 1794
4 Rabu
24 Desember 1794
5 Kamis
25 Desember 1794
6 Jumat
26 Desember 1794
7 Sabtu
27 Desember 1794
8 Minggu
28 Desember 1794
9 Senin
29 Desember 1794
10 Selasa
30 Desember 1794
décade 11
11 Rabu
31 Desember 1794
12 Kamis
1 Januari 1795
13 Jumat
2 Januari 1795
14 Sabtu
3 Januari 1795
15 Minggu
4 Januari 1795
16 Senin
5 Januari 1795
17 Selasa
6 Januari 1795
18 Rabu
7 Januari 1795
19 Kamis
8 Januari 1795
20 Jumat
9 Januari 1795
décade 12
21 Sabtu
10 Januari 1795
22 Minggu
11 Januari 1795
23 Senin
12 Januari 1795
24 Selasa
13 Januari 1795
25 Rabu
14 Januari 1795
26 Kamis
15 Januari 1795
27 Jumat
16 Januari 1795
28 Sabtu
17 Januari 1795
29 Minggu
18 Januari 1795
30 Senin
19 Januari 1795
10 jam
Paris
9 jam 24 menit 21 detik
Nivôse
22:01:31
24 jam
Greenwich

Pranala jaba[besut | besut sumber]