Pierre de Fermat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Pierre de Fermat

Pierre de Fermat (17 Agustus, 160112 Januari, 1665) iku siji ahli ukum saka Prancis ing Parlement Toulouse, Prancis kidul, lan siji matématikawan. Akèh wong sing njuluki minangka bapak saka calculus modhèren.

Carané nemu ordinat sing gedhé dhéwé lan cilik saka garis lengkung uga ndadèkaké panjenengané minangka kontributor ngenani differential calculus, sing durung diweruhi wektu semana. Pasinaoné ing babagan téyori angka ndadèkaké dadi penemu saka téyori modhèren. Panjenengané uga mènèhi kontribusi sing gedhé marang géomètri analitik lan èlmu kamungkinan (probabilitas).

Pierre de Fermat uga misuwur agawé siji pratélan matématika prasaja (misuwur kanthi jeneng Téyori Pungkasan Fermat) sing jaré bisa mbuktèkaké, nanging ora tau tinulis. Matéematikawan nyoba mbuktèkaké téyori iku atusan taun suwéné. Fermat manawa durung bisa mbuktèkaké téoriné nanging ngrasa bisa.

Cithakan:BD