Pierre de Fermat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pierre de Fermat

Pierre de Fermat (17 Agustus, 160112 Januari, 1665) iku sawijining ahli ukum saka Prancis ing Parlement Toulouse, Prancis kidul, lan sawijining matématikawan. Akèh wong sing njuluki minangka bapak saka calculus modhèrn.

Carané nemu ordinat sing gedhé dhéwé lan cilik saka garis lengkung uga ndadèkaké panjenengané minangka kontributor ngenani differential calculus, sing durung diweruhi wektu semana. Pasinaoné ing babagan téyori angka ndadèkaké dadi penemu saka téyori modhèrn. Panjenengané uga mènèhi kontribusi sing gedhé marang géomètri analitik lan èlmu kamungkinan (probabilitas).

Pierre de Fermat uga misuwur agawé sawijining pratélan matématika prasaja (misuwur kanthi jeneng Téyori Pungkasan Fermat) sing jaré bisa mbuktèkaké, nanging ora tau tinulis. Matéematikawan nyoba mbuktèkaké téyori iku atusan taun suwéné. Fermat manawa durung bisa mbuktèkaké téoriné nanging ngrasa bisa.

Cithakan:BD