Perpustakaan Al-Mahmudiyah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Infobox Library

Perpustakaan Al-Mahmudiyah (Arab: المكتبة المحمودية Maktabah al-Mahmudiyah‎‎) ya iku sawijing pabukon bersejarah ing Madinah, Arab Saudi. Perpustakaan iki minangka pabukon gedhé dhéwé kapindho ing Madinah sawisé Perpustakaan Arif Hikmat ing babagan konten, organisasi, lan kawuryanan. Perpustakaan iki direkonstruksi déning Sultan Mahmud II ing taun 1821, lan digabungake ing sawijining sekolah kang diadegake ing mangsa Qaitbay, sawisé Masjid Nabawi kobong ing taun 1481.

Perpustakaan iki duwé 3314 manuskrip langka, kang kalebu prasasti-prasasti, lan sapérangan 3765 publikasi kang dicetak kanthi modern, sapérangan publikasi iki gunakake dana wakaf pribadi. Perpustakaan iki duwé keistimewaan wiwit akèhé manuskrip-manuskrip ing manéka disiplin ngèlmu kaya ta tapsir, hadis, fikih hanafi lan hanbali, lan sajarah. Manuskrip sajarah kang ana ing pabukon iki asalé saka udakara abad kaping 13 lan kaping 14 Hijriah. Saikine, pabukon iki digabung karo Perpustakaan Raja Abdul Aziz di Madinah.