Penisilin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Inti Penisilin
Penisilin ing jeruk mandarin

Penisilin (Inggris:Penicillin utawa PCN) ya iku salah sawijiné kalompok antibiotika β-laktam kang digunakaké kanggo nambani penyakit infeksi kang disebabaké amarga bakteri, biyasané nduwèni jinis Gram positif.[1]

Jeneng Penisilin uga kena kanggo nerangaké anggota kalompok penisilin kang luwih spesifik.[1] Kabéh penisilin nduwé dhasar rangka kang diarani Penam kang nduwèni rumus molekul R-C9H11N2O4S, ing ngendi R ya iku rangka samping kang werna-werna.[1]

Nalika Perang Dunia II, penisilin diwénéhaké kanggo amputasi pasukan sekuthu, lan bisa nylametake 12-15% nyawa.[2] Nalika iku, penisilin isih winates cacahé awit angel kanggo digawé kanthi cara masal.[2] Nalika semana penisilin diklumpukaké saka banyu uyuh pasien lan dianggo manéh.[2]

Struktur kimiawi penisilin dingerteni karo Dorothy Crowfoot Hodgkin nalika wiwitan taun 1940an.[2] Penemuan iki ndadekaké penisilin kena digawé kanthi cara sintetik.[2] Salah sijiné tim saka Oxford nemokaké metode produksi massal penisilin.[2] Tim kang dipimpin Howard Walter Florey iki entuk Hadiah Nobel ing bidhang Kedhokteran utawa Fisiologi nalika taun 1945.[2] Nalika iku penisilin dadi antibiotika kang akéh dianggo kanggo infeksi bakteri Gram positif.[2]

Penisilin banjur dikembangaké dadi ampisilin, kang nduwèni kagunan kang luwih tinimbang penisilin asli.[2] Sawisé iku banjur diasilaké penisilin kang bisa nahan enzim beta-laktamase kalebu flukloksasilin, dikloksasilin, lan metisilin.[2] Penemuan iki penting banget amarga bisa mateni spesies bakteria kang nduwèni beta-laktamase, ananging ora bisa maténi strain Staphylococcus aureus kang tahan metisilin.[2]

Chatetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c (en)[Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. edisi 12.Brock Biology of Microorganisms. San Francisco:Pearson Benjamin Cummings.hlm. 795.isbn=9780321536150]
  2. ^ a b c d e f g h i j k (en)[Silverthorn, DU. 2004. Human physiology: an integrated approach.Pearson Education.ISBN 0-8053-5957-5]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Penisilin&oldid=1012992"