Penisilin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Inti Penisilin
Penisilin ing jeruk mandarin

Penisilin (Inggris:Penicillin utawa PCN) yaiku salah sawijiné kalompok antibiotika β-laktam kang digunakaké kanggo nambani penyakit infeksi kang disebabaké amarga bakteri, biyasané nduwéni jinis Gram positif.[1]

Jeneng Penisilin uga kena kanggo nerangaké anggota kalompok penisilin kang luwih spesifik.[1] Kabéh penisilin nduwé dhasar rangka kang diarani Penam kang nduwéni rumus molekul R-C9H11N2O4S, ing ngendi R yaiku rangka samping kang werna-werna.[1]

Nalika Perang Dunia II, penisilin diwénéhaké kanggo amputasi pasukan sekutu, lan bisa nylametake 12-15% nyawa.[2] Nalika iku, penisilin isih winates cacahé awit angel kanggo digawé kanthi cara masal.[2]Nalika semana penisilin diklumpukaké saka banyu uyuh pasien lan dianggo manéh.[2]

Struktur kimiawi penisilin dingerteni karo Dorothy Crowfoot Hodgkin nalika wiwitan taun 1940an.[2] Penemuan iki ndadekaké penisilin kena digawé kanthi cara sintetik.[2] Salah sijiné tim saka Oxford nemokaké metode produksi massal penisilin.[2] Tim kang dipimpin Howard Walter Florey iki entuk Hadiah Nobel ing bidhang Kedokteran utawa Fisiologi nalika taun 1945.[2] Nalika iku penisilin dadi antibiotika kang akéh dianggo kanggo infeksi bakteri Gram positif.[2]

Penisilin banjur dikembangaké dadi ampisilin, kang nduweni kagunan kang luwih tinimbang penisilin asli.[2] Sawisé iku banjur diasilaké penisilin kang bisa nahan enzim beta-laktamase kalebu flukloksasilin, dikloksasilin, lan metisilin. [2]Penemuan iki penting banget amarga bisa mateni spesies bakteria kang nduweni beta-laktamase, ananging ora bisa maténi strain Staphylococcus aureus kang tahan metisilin.[2]


Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)[Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. edisi 12.Brock Biology of Microorganisms. San Francisco:Pearson Benjamin Cummings.hlm. 795.isbn=9780321536150]
  2. ^ a b c d e f g h i j k (en)[Silverthorn, DU. 2004. Human physiology: an integrated approach.Pearson Education.ISBN 0-8053-5957-5]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Penisilin&oldid=831635"