Pelahlar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Amarga ora ditemokaké gambare ing wikimedia
Wit kang mirip karo Wit Pelahlar

Pelahlar utawa Keruing (Dipterocarpus littoralis) ya iku wit taunan saka kulawarga Dipterocarpaceae. Wit iki dhuwuré bisa nganti 50 mèter lan dhiamèter galihé 150 cm. Galihé silindris lan wernané klawu. Godhongé ijo tunggal lan lancip. Kembangé cilik werna krèm. Wohé werna kuning nalika mentah lan malih soklat nalika mateng.[1]

Ékologi[besut | besut sumber]

Pelahlar gembang patang taun pisan ing mangsa ketiga lan awoh ing mangsa rendheng. Pasebaran wiji direwangi dening angin. Wit iki tuwuh ing pèrèng, pundhung lan pinggir ili kali. Wit iki ditemokaké mawa wit Éndemik Nusa Kambangan.

Piguna[besut | besut sumber]

Pawakané padha
Wit kang isih sak kulawarga karo Pelahlar

Pelahlar digunakaké kanggo gawé piranti wangunan, lan prau. Ing alas wit iki gunggungé sansaya mudhun mula kalebu wit kang dilindhungi dening nagara kanthi PP,No.54/Kpts/Um/2/1972.

Referènsi[besut | besut sumber]

  1. Partomihardjo, Tukirin dkk. (2014). Jenis-Jenis Pohon Penting di Hutan. Jakarta: LIPI Press. k. 97. ISBN 978-979-799-804-2.