Pangéran Shōtoku

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pangeran Shōtoku (lukisan Kikuchi Yōsa asal zaman Meiji)

Pangeran Shōtoku (聖徳太子 Shōtoku Taishi?) (lair 7 Februari 574 – pati 8 April 622 ing yuswa 48 taun) ya iku jeneng kang diwenehake marang nagarawan Jepang kang urip ana ing jaman Asuka, saka mangsa pamaréntahan Kaisar Bidatsu nganti tekan Kaisar Suiko.[1] Jeneng asline ya iku Pangeran Umayado.[1] Bapake ya iku Kaisar Yōmei, dene ibune ya iku Putri Anahobe no Hashihito, anak wadon saka Kaisar Kimmei.[1] Ana ing Jōgū Shōtoku Hōō Teisetsu (biografi Pangeran Shōtoku) ditulis yen dheweke nduwèni anak kang diwenehi jeneng Pangeran Yamashiro.[1] Jeneng saline ya iku Umayato (厩戸?).[2] Miturut legenda kang ana, dheweke lair ana ing ngarep lawang (to) kandang jaran (umaya).[2] Miturut kisah liyane, Umayato ya iku jeneng daerah papan laire.[2] Jeneng liyane kanggo Pangeran Shōtoku antarane ya iku Toyosatomimi (豊聡耳?) lan Kamitsumiya Ō (上宮王? Pangeran Kamitsumiya).[2] Ana ing Kojiki, jenenge ditulis dadi Kamitsumiya no Umayado no Toyosatomimi no Mikoto (上宮之厩戸豊聡耳命?).[2] Saliyane Pangeran Umayado, jenenge ana ing Nihon Shoki disebut dadi Toyomimisato Shōtoku (豊耳聡聖徳?), Toyosatomimi Hōdai Ō (豊聡耳法大王?), utawa Hōshu Ō (法主王?).[2] Pangeran Shōtoku ya iku jeneng kang diwenehake nalika ana ing jaman Heian.[2] Saiki saperangan buku babagan pelajaran sejarah ana ing Jepang luwih seneng nyebut dheweke dadi Pangeran Umayado.[2]

Lukisan potret Pangeran Shōtoku ana ing dhuwit kertas 10.000 yen

Pangeran Umayado lair nalika taun 574 saka ibu kang jenenge Putri Anahobe no Hashihito, lan bapak kang jenenge Tachibana no Toyohino Sumeramikoto (Kaisar Yōmei).[2] Hubungan darah Pangeran Umayado karo klan Soga raket banget.[2] Mbah wadon saka pihak bapake ya iku putri Soga no Iname kang jenenge Putri Kitashi.[2] Sawetara iku, mbah wadon saka pihak ibune ya iku adhi wadon saka Putri Kitashi kang jenenge Oane no Kimi.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]