Pagunungan Wuyi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Sana Warisan Donya UNESCO
Pagunungan Wuyi
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Pagunungan Wuyi ing Fujian, Cina
JinisCampuran
Wewatoniii, vi, vii, x
Rujukan[Mount Wuyi 911]
Tlatah UNESCOAsia-Pasifik
Sujarah prasasti
Prasasti1999 (Sési 23rd)

Pagunungan Wuyi (武夷山) ya iku komplek pagunungan kang dumunung ing kutha Wuyi, tapel wates Provinsi Jiangxi lan Fujian.[1][2] Ambané kira-kira 60 km².[2] Ing abad 1 Masèhi, akèh kutha-kutha gedhé kang dibangun cedhaké Pagunungan Wuyi déning pamaréntahan Dinasti Han.[1] Ing kono ana Pura Wuyi kang digawé ing abad angka 7 M minangka panggonan kanggo nganakaké kurban déning kaisar.[2] Pura Wuyi uga dadi pusat Taoisme lan salah siji saka sanga kuil Taoisme kang paling wigati ing abad kaping-10.[2]

Pepunthuk ing Pagunungan Wuyi rata-rata digawé saka watu pasir abang, kang duwèni lumah (lumah) rata ing pucuké.[2] sumber banyu kang mili ngukir puncak lan wewatu ing pagunungan iki lan diselubungi wit-witan kang ketel.[2]

Kali Jiuqu Xi (九曲溪,Sungai Sembilan Lekukan) mili ngliwati komplèk pagunungan lan dawané 60 km kanthi akèh kuil Konfusius ing pinggirané.[1][2]

Pura Wuyi ing Pegunungan Wuyi

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c Mount Wuyi, UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.
  2. a b c d e f g Mount Wuyi, China.org'. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.