Pagunungan Wuyi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pagunungan Wuyi*
Situs Warisan Donya UNESCO

Pagunungan Wuyi ing Fujian, Cina
Negara Flag of the People's Republic of China.svg Cina
Tipe Campuran
Kriteria iii, vi, vii, x
Referensi [(en) Mount Wuyi] 911]
Wilayah Asia-Pasifik
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 1999  (Sèsi 23rd)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Pagunungan Wuyi (武夷山) yaiku komplek pagunungan kang dumunung ing kutha Wuyi, tapel wates Provinsi Jiangxi lan Fujian.[1][2] Ambané kira-kira 60 km².[2] Ing abad 1 Masèhi, akeh kutha-kutha gedhé kang dibangun cedhaké Pagunungan Wuyi dening pamaréntahan Dinasti Han.[1] Ing kono ana Istana Wuyi kang digawé ing abad ka-7 M minangka panggonan kanggo nganakaké kurban déning kaisar.[2] Istana Wuyi uga dadi pusat Taoisme lan salah siji saka sanga kuil Taoisme kang paling wigati ing abad kaping-10.[2]

Pepunthuk ing Pagunungan Wuyi rata-rata digawé saka watu pasir abang, kang duwèni lumah (permukaan) rata ing pucuké.[2] sumber banyu kang mili ngukir puncak lan wewatu ing pagunungan iki lan diselubungi wit-witan kang ketel.[2]

Kali Jiuqu Xi (九曲溪,Sungai Sembilan Lekukan) mili ngliwati komplèk pagunungan lan dawané 60 km kanthi akèh kuil Konfusius ing pinggirané.[2][1]

Istana Wuyi ing Pegunungan Wuyi

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en)Mount Wuyi, UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.
  2. ^ a b c d e f g (en)Mount Wuyi, China.org'. Diundhuh tanggal 1 Juni 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagunungan_Wuyi&oldid=831162"