Pénné

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Penne all'arrabbiata

Pénné (palafalan jroning basa Italia: [ˈpenːe]) ya iku sawiji jinisé pasta sing wujudé sillinder. Pénné iku wujud jamaké tembung saka basa italia penna, nurun saka tembung basa Latin penna (sing tegesé "wulu" utawa "pulpèn wulu"), lan sarumpun karu tembung basa Inggris ya iku pen.

Panggmbaran lan variasiné[besut | besut sumber]

Ing nagara Italia, pénné digawé ing loro varian sing utama: "penne lisce" (sing mulus) lan "penne rigate" (sing ana brenjulané), sing kaloro iku dhuwèni brenjulan ing sawiji pénna. Uga ana sing jenengé pennoni ("pulpèn wulu sing gedhé"), sing dadi variané pénné sing luwih amba.[1]

Ing Amérika Sarékat, jinis sing ukuran lan wujudé sing padha, lumrahé luwih gedhé, iku diarani mostaccioli (sing tegesé "bréngos cilik" ing sawenèh dialèk-dialèk basa Italia; uga bisa tegesé mulus utawa tèksturé ana brenjulané).[2]

Ing kutha Trenton, tlatahé New Jersey, pasta pénné iku tegesé minangka, "pucukan-pucukan potlolt" amarga wujudé sing persis.[3]

Masaké[besut | besut sumber]

Pénné iku tradisionalé dimasak kanthi al dente lan disajèkaké karo saos-saos pasta kaya ta pesto, marinara, utawa arrabbiata. Pénné iku bahan sing kaloka ing salad pasta. Pénné iku sawiji pasta sing akèh gunané amarga desainé sing praktis; tengah-tengahé sing bolong lan njabané sing mbregenjul ngolèhaké nahan saos, lan pucukané sing siku-siku lumaku dadi cidhuk. [original research?]

Rujukan[besut | besut sumber]