Operasi plastik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Operasi Plastik iku operasi sing mliginé nyakup prosès restorasi, rekonstruksi, utawa parobahané awak manungsa. Iku mau kalebu operasi kosmetik utawa estetik, operasi restruktif, operasi kraniofasial, operasi tangan, microsurgery, lan perawatan kanggo luka bakar.[1]

Etimologi[besut | besut sumber]

Ing jero istilah operasi plastik, tembung sifat plastik nunjukaké mahat utawa ngganti wujudé, sing dijupuk saka tembung basa Yunani πλαστική (τέχνη), plastikē (tekhnē), artiné “seniné pamodélan” jaringané manungsa sing lembut.[2] Artiné ing basa inggris uwis kabukti kabenerané ing taun 1598.[3] Pratélané tembung "plastik" ing donya bedah awalé muncul ing taun 1839, ndhisiki tekan pitung puluh taun konsèp "ngerekayasa bahan kagawé saka plasik saka minyak bumi" (dikarang déning Leo Baekeland ing taun 1909).[4]

Sujarah[besut | besut sumber]

Gambar vi & vii Edwin Smith Papyrus ing jero Kamar Buku Rahasia, New York Academy of Medicine[5]

Perawatan kanggo dandani irung sing pedhot kanthi operasi plastik kasebut paling dhisik ing Edwin Smith Papyrus,[6] salinan saka teks mèdis saka Mesir Kuna, sawenèh wujud perawatan bedhah, tekan jaman Old Kingdom saka taun 3000 tekan 2500 sadurungé maséhi.[7] Teknik operasi rekonstruktif dilakuaké ing India ing taun 800 sadurungé maséhi.[8][9] Sushruta iku sawiji dokter sing sawiji sumbangané penting banget kanggo donya operasi plastik lan operasi katarak ing abad ka-6 sadurungé maséhi.[10]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Plastic surgery".
  2. ^ Oxford English Dictionary, s.v. 'plastic'
  3. ^ "plastic".
  4. ^ "Plastic".
  5. ^ "Academy Papyrus to be Exhibited at the Metropolitan Museum of Art".
  6. ^ Shiffman, Melvin.
  7. ^ Mazzola, Ricardo F.; Mazzola, Isabella C. Plastic Surgery: Principles.
  8. ^ MSN Encarta (2008).
  9. ^ "MedScape Cosmetic Surgery Past, Present, and Future".
  10. ^ Dwivedi, Girish & Dwivedi, Shridhar (2007).