Noshaq

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gunung Noshaq nalika wulan juli 2009, dipunpundhut fotonipun saking base camp

Noshaq inggih punika gunung ingkang paling inggil, ingkang dumunung wonten ing Afghanistan. Gunung punika urutan nomer kalih inggilipun, wonten ing Hindukush. Papanipun wonten ing sisih leripun Pakistan, kaliyan gunung ingkang paling inggil wonten ing Kisaran, Tirich Mir. Gunung punika gadhah ruten ingkang sekeca dipunminggahi. Nalika wonten ing wulan Fèbruari 1973 musim dingin, èkspèdhisi saking Polen saged minggah wonten ing gunung punika.[1]

Noshaq utawi Nowshak minangka puncak ingkang inggilipun urutan kaping kalih wonten Himdu Kush, sabibaripun Tirich Mir ingkang inggilipun 7.690 mèter. Gunung punika papanipun manggèn wonten ing watesanipun antawisipun Afghanistan kaliyan Pakistan. Sisih lèr kaliyan sisih kilèn gunung punika manggèn wonten ing Afganiskan, lan sisih lèr-wetanipun manggèn wonten ing Pakistan. Noshaq minangka gunung ingkang paling inggil wonten ing Afganistan, papanipunmanggen ownten ing garis Durand minangka pratandha watesanipun Pakistan. Akses ingkang paling gampil tumuju dhateng Gunung Noshaq inggih punika liwat Chitral.

Paminggahan[besut | besut sumber]

Paminggahan ingkang kaping pisan punika nalika taun 1960 déning Toshiaki Sakai kaliyan Goro Iwatsubo, anggota saking èkspèdhisi Jepang. Paminggahan gunung punika liwat sisih wétan kidulipun Qadzi Deh Glacier. Paminggahan nalika musim dingin ingkang kapisan nalika taun 1973 déning Andrej Zawada kaliyan Tadeusz Piotrowskin, anggota èkspèdhisi Polen liwat sisih lèr. Paminggahan kasebat saged dumugi puncak 7.000 mèter. Utawi 22.966 kaki Paminggahan déning warga Afghanistan nalika wulan Juli taun 2009. Kalih anggota saking sekawan warga Afghanistan saking Koridor Wakhan saged dumugi uncak nalika tanggal 19 Juli.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)
  2. ^ [2](dipunundhuh tanggal 1 Oktober 2012)