Misi Kepler

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Cithakan:Infobox teleskop akasa

Misi Kepler (Kepler Mission) minggunakaké teleskop luar akasa NASA kang dirancang kanggo nggoleki planit mirib Bumi kang lagi mubengi bintang liyané.[1] Ngorbit Matahari saorané 3,5 taun, Kepler bakal minggunakaké fotometer luar akasa kang dikembangaké NASA, supaya bisa terus memonitor kecemerlangan punjul 100.000 bintang kang ana ing medan pandang kang tetep ning sapanggon. Dhata kang dikumpulaké saka pengamatan iki bakal ditliti kanggo ndeteksi fluktuasi periodik kang dadi tanda anané planit luar surya kang lagi transit. Jeneng misi iki dijupuk saka jenengé panemu, kanggo ngurmati Johannes Kepler.[2]

Kepler iku misi kang ditangani déning Program Discovery NASA kang biayané kagolong murah, lan mung niteni babagan sains. Fasilitas NASA, Ames Research Center ya iku organisasi rumah saka investigator sains utama lan tanggung jawab ning pengembangan pérangan sistem ning bumi, operasi misi lan analisis dhata sains. Pengembangan misi Kepler dilakoni déning Jet Propulsion Laboratory NASA. Ball Aerospace & Technologies Corp. Tanggung jawab kanggo ngembangaké misi iki, mengembangaké sistem penerbangan Kepler.

Wahana antariksa Kepler diluncuraké nalika tanggal 6 Maret 2009, jam 22:49 wektu ing kana (7 Maret, 03:49 UTC).[3]

Tujuan lan metode[besut | besut sumber]

Komponèn teleskop Kepler

Tujuan ilmiah Misi Kepler ya iku kanggo ngeksplorasi struktur lan keragaman sistem keplanetan.[4] Babagan iki dilakoni kanthi cara survei sampel gedhé saka bintang-bintang kanggo ngolihi tujuwan:

  • Nentukaké pira akehé planit kang gedhené saukuran karo bumi lan planit kang luwih gedhé kang ana ning (utawa) sedhak zona layak huni[5] dhata waneka wernané tipe spektrum bintang
  • Nentukaké rentang ukuran lan wujud orbit planit-planit iki
  • Ngira-ngirakaké akehé planit kang ana ning sistem bintang ganda
  • Nentukaké rentang ukuran orbit, terang, ukuran, massa, lan kerapatan saka planit-planit periodené sekak
  • Ngidentifikasi anggota tambahan nggal sistem keplanetan kang tinemu nggunakaké teknik liyané
  • Nentukaké properti bintang-bintang iku kang ndadikaké pusat sistem keplanetan

Cathetan[besut | besut sumber]

  • Catatan a: Gambar-gambar iku diputer nglawan arah jarum jam kira-kira 130° saka orientasi detektor mring langit.

delengen uga[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ David Koch; Alan Gould (March 2009). "Kepler Mission". NASA. Dijupuk 2009-03-14. 
  2. ^ Edna DeVore (9 June 2008). "Closing in on Extrasolar Earths". SPACE.com. Dijupuk 2009-13-14.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ Staff writers (7 March 2009). "Nasa launches Earth hunter probe". BBC News. Dijupuk 2009-03-14. 
  4. ^ David Koch; Alan Gould (March 2009). "Overview of the Kepler Mission". NASA. Dijupuk 2009-03-14. 
  5. ^ Muir, Hazel (25 April 2007). "'Goldilocks' planit may be just right for life". New Scientist. Dijupuk 2009-04-02. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]