Mikrotubula

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Mikrotubula yaiku organel sel,ing jero sitoplasma kabeh sel eukariot, arupa silinder dawa kang duweni rongga kanthi diameter njaba kira-kira 25 nm lan diameter njero ± 12 nm.[1][2] Dawane werna-werna saka pirang-pirang nanometer nganti prang-pirang mikrometer.[1] Mikrotubula kasusun saka molekul-molekul bunder protein globular kang diarani tubulin, kang sacara spontan nggabung ing kaanan tertemtu mbentuk silinder dawa kang nduweni rongga.[1][2] Saben molekul tubulin kasusun saka rong subunit polipeptida kang arupa,α-tubulin lan β-tubulin.[2] Saben molekul tubulin duweni bobot molekul 110.000 Dalton lan minangka dimer saka protein tubulin α lan tubulin β.[1] Ing irisane, mikrotubula katon kasusun saka 13 subunit ing susunan heliks.[1] Subunit iki yaiku bageyan saka 13 benang tubulin, saben subnit karonce mbentuk heliks kang minangka bageyan saka dinding mikrotubula.[1] Sakloron macam tubulin iki kasusun kanthi selang seling sadawaning benang.[1]

Enzim protease aspartat kang disekresi dening HIV lan avian myeloblastosis virus ditemokake nggondheli proses ronce mikrotubula, kanthi ngiris hormon MAP.[3]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mikrotubula ing Wikimedia Commons.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Salisbury FB, Ross CW. 1995.Fisiologi Tumbuhan. Indonesia: Penerbit ITB Bandung. Hal 22. ISBN 979-8591-20-8.
  2. ^ a b c Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:130, 126 ISBN 979-688-468-2
  3. ^ (en)"Proteolytic cleavage of microtubule-associated proteins by retroviral proteinases". Department of Zoophysiology, University of Göteborg; Wallin M, Deinum J, Goobar L, Danielson UH.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2212989. Retrieved 2010-06-25.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mikrotubula&oldid=833128"