Mikrofilamèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sitoskeleton aktin saka fibroblas embrio tikus kang dikeliri Fluorescein isothiocyanate-phalloidin

Mikrofilamen utawa filamen aktin ya iku bageyan saka rangka sel (sitoskeleton) kang arupa watang padhat kanthi diameter sekitar 7 nm lan kasusun déning protein aktin, ya iku sawijining protein globular.[1] Mikrofilamen ada pada sel eukariot.[1] Beda karo penahan-tekanan (gaya tekan) mikrotubula, peran struktural mikrofilamen ing sitoskeleton ya iku kanggo nahan tegangan (gaya tarik).[1] Kanthi nggabung karo protein liyane, mikrofilamen kerep mbentuk jalinan telung dimensi persis ing jero membran plasma, kang mbantu ndukung wujud sel.[1] Jalinan iki mbentuk korteks (lapisan sitoplasma njaba) sel mau duweni kekentalan semipadat kaya jel, kang bedha karo kaanan sitoplasma kang jerone luwih encer (sol)[1]. Ing sel kéwan kang kaspesialisasi kanggo ngangkut materi ngiteri membran plasma, berkas mikrofilamen mbentuk inti mikrovili, panonjolan alus kang ningkatake amabane lumahing sel.[1] Mikrofilamen dikenal amarga peranne ing pergerakan sel kususe minangka bageyan alat kontraksi sel otot.[1] Ewonan filamen aktin disusun sejajar siji lan sijine ing sadawaning sel otot kang diselingi karo filamen kang luwih kandel kang kabentuk saka protein kang diarani miosin.[1] Anane kontraksi otot akibate mikrofilamen lan miosin kang saling mumbul ngliwati liyane, kang bakal dadekake endhek sel.[1]

Aktivitas mikrofilamen nyebabake pergerakan kaya aliran sitoplasma lan gerak ameboid (gerak sel tunggal protista, cendawan, lan kéwan kang nggunakake protoplasmane kang mili metu saka sel kanggo mbentuk kaya kaki semu utawa pseudopod, banjur bageyan sel kang keri, maju ing arah pseudopod nganti ngasilake gerak sel ing sawijining lumahan).[2] Mikrofilamen katon lumantar mikroskop fluoresensi kanthi bantuan antibodi antiaktin (diolihi lawan aktin ing kewan) utawa kanthi analog fluoresen falotoksin (asale saka cendawan Amanita phalloides), kang sacara kas tinalen karo molekul aktin (utawa lir-aktin)).[2]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:132-133, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ a b Salisbury FB. Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid Satu. terjemahan Lukman DR, Sumaryono. Hal: 18-19. Bandung: Penerbit ITB. ISBN 979-8591-20-8


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mikrofilamèn&oldid=1097561"