Masherbrum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gunung Gasherbrum I dipunpundhut fotonipun nalika wulan juli 2004

Masherbrum inggih punika pucuk gunung ingkang inggilipun urutan nomer 22 wonten ing donya, nomer 11 wonten ing Pakistan. Gunung punika papanipun dumunung wonten ing tlatah Baltistan, pucuk ingkang inggil wonten ng madyaning karakoram.[1]

Teges Masherbrum[besut | besut sumber]

Sejatosipun tegesipun nama gunung punika boten jelas. Kathah tiyang saking Baltistan pitads bilih nama gunung punika kapundhut saking tembung "Balti Mashadar" kaliyan "brum" tegesipun gunung. teges sanèsipun inggih punika masherbrum saking kalih tembung, "masha" ingkang tegesipun "ratu" utaw "wanita". Teges sanèsipun inggih punika kapundhut saking basa Arab, "Masher" tegesipun Kiamat. Teges sanèsipun inggih punika kathah ingkang mastani gunung punika "gunung pethak".[1]

Paminggahan[besut | besut sumber]

Gunung Masherbrum kaping satunggal dipunminggahi déning Thomas Montgomerie. Gunung punika gadhah kalih pucuk ingkang inggil, kapin satunggal pucuk ingkang utami inggilipun 7.821 mèter kaliyan pucuk 'sementar' ingkang inggilipun 7.806 mèter. Pucuk gunung ingkang utami naante dpunmnggahi déning Amérika George Bell kaliyan Willi Unsoeld nalika tau 1960 liwat pucuk ingkang sementara utawi SW. Piyambakipun saperanganipun èkspèdhisi saking Amérika-Pakistan ingkang dipunpandegani déning Nick Clinch. Nalika tuan 1981 naté dipunminggahi denng tim saking Polen nanging ngalami bebayan. Masherbrum punika salah satunggaling gunung ingkang boten gampil dipunminggahi. Amargi kathah bebayan anggènipun minggahi gunung punika.[1]. Wulan ingkang saé kanggé minggahi gunung masherbrum inggih punika wulan Juli, Agustus, September.[2]. Gunung punika naté diumnggahi nalika taun 2003 denng Steve House, Marko Prezelj & Matic Jost kaliyan taun 2006 déning Tim Rusia.[1]

Jadwal Paminggahan[besut | besut sumber]

Jadwal manawi badhé minggah gunung Masherbrum [3]:

  • Dinten 1 Islamabad
  • Dinten 2 Briefing wonten ing Departemen Pariwisata
  • Dinten 3 tumuju Chilas wonten ing KKH nitih minibus
  • Dinten 4 tumuju Skardu nitih minibus
  • Dinten 5 Hhire Porters
  • Dinten 6 tumuju Hushe
  • Dinten 7 Siacho / Dalsampa
  • Dinten 9 tumuju Base Camp Masherbrum
  • Dinten 10-36 Minggah gunung
  • Dinten 37 wangsul dhateng Dalsampa / Siacho / Hushe
  • Dinten 40 wangsul dhateng Skardu
  • Dinten 41 wangsul dhateng Chilas
  • Dinten 42 wangsul Islamabad
  • Dinten 43 De-Briefing wonten ing Departemen Pariwisata

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d [1](dipunundhuh tanggal 14 Oktober 2012)
  2. [2](dipunundhuh tanggal 14 Oktober 2012)
  3. [3](dipunundhuh tanggal 14 Oktober 2012)