Mandriva Linux

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Mandriva Linux
Logo Mandriva
Parusahan / developerMandriva
Kulawarga OSUnix-like
Katrangan kahananCurrent
Modhèl sumberFree and open source software (with exceptions)[1]
Initial release23 Juli 1998 (1998-07-23)
Vèrsi stabil pungkasan2011 / Agustus 28 2011 (2011-08-28), 3024 dina kepungkur
Available language(s)Multilingual
Update methodurpmi (rpmdrake)
Pangatur kemasanRPM
Platform sinengkuyungCurrent: x86 (i386, i486, i586, i686), x86-64, SPARC V9, SPARC64
Historic: PowerPC (32-/64-bit), MIPS, ARM, Xbox, IA-64[2]
Kernel typeMonolithic (Linux)
UserlandGNU
Default user interfaceKDE Plasma Desktop (official)[3]
LicenseVarious free software licenses, plus proprietary binary blobs.[1]
Situs wèbmandriva.com

Mandriva Linux (kondhang jenenge ya iku Mandrakelinux utawa Mandrake Linux) ya iku Sistem Operasi kang digarap déning Mandriva (racaké diarani Mandrakesoft). Mandriva Linux nganggo RPM Package Manager.

Sajarah[besut | besut sumber]

Kapisan dirilis berbasis Redhat Linux (versi 5.1) lan KDE (versi 1.0) ing tanggal 23 Juli 1998.

Panggubahan Jeneng Mandriva[besut | besut sumber]

Saka awal nganti versi 8.0, Mandrake njenengi produk mligi ya iku Linux Mandrake. nalika wis versi 8.1 nganti 9.2 genti jeneng dadi Mandrake Linux. Ing februari 2004, Mandrakesoft kalah ning pengadilan mawa perusahaan Hearst Corporation, kang duwé King Features Syndicate.

Tabel versi[besut | besut sumber]

Tahun Nomor Nama
1998 5.1 Venice
1998 5.2 Leeloo
1999 5.3 Festen
1999 6.0 Venus
1999 6.1 Helios
2000 7.0 Air
2000 7.1 Helium
2000 7.2 Odyssey (karan Ulysses saat beta)
2001 8.0 Traktopel
2001 8.1 Vitamin
2002 8.2 Bluebird
2002 9.0 Dolphin
2003 9.1 Bamboo
2003 9.2 FiveStar
2004 10.0 Community and Official
2004 10.1 Community
2004 10.1 Official
2005 10.2 Limited Edition 2005
2005 2006.0 Mandriva Linux 2006
2006 2007 Mandriva Linux 2007
2007 2007.1 Mandriva Linux 2007 Spring
2007 2008.0 Mandriva Linux 2008
2008 2008.1 Mandriva Linux 2008 Spring
2008 2009.0 Mandriva Linux 2009
2009 2009.1 Mandriva Linux 2009 Spring
2009 2010.0 Mandriva Linux 2010
2010 2010.1 Mandriva Linux 2010 Spring

Fitur[besut | besut sumber]

  • Mandriva Control Center kang gampangake konfigurasi saka punjul siji pengaturan.
  • Desktop nganggo KDE utawa GNOME kanggo desktop standar panggunane, nanging uga nyebrakake fitur liyané kaya ta Xfce lan twm.
  • Konsistensi saka tema antar aplikasi bisa jajaren lan ing lingkungan desktop.
  • Nganggo paket manajer kang diarani urpmi
  • Live USB saka Mandriva Linux bisa digawe adicara manual ya iku nganggo UNetbootin.[4]
  • Mandriva nyedikake punjul siji edisi Linux. ana kang ora tuku (oper source), lan ana kang didol nganggo sistem on-line utawa metu jaringan penjual resmi. Mandriva uga nyediakake Mandriva Club, kang ngati 4 Juni 2008 iku gratis amarga layanan pengunduhan digarap kapisah saka produk kang mbayar.

Anakan[besut | besut sumber]

Ndelok Sisan[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Distribusi Linux


Cithakan:Linux-stub