Malek Jahan Khanom, Mahd-e Olia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:One source

Malek Jahan Khanom
Mahd-e Olia
Antoin Sevruguin 43 8 SI.jpg
Regent of Persia
Panjenengan5 September – 5 October 1848
LeluhurMohammad Shah Qajar
PanerusNaser al-Din Shah Qajar
PremierHaji Mirza Aqasi
Queen-consort of Persia
Panjenengan23 October 1834 – 5 September 1848
LairMalek Jahan Khanom Qajar Qovanlou
(1805-02-26)26 Fèbruari 1805
Tehran, Persia
Surud2 April 1873(1873-04-02) (umur 68)
Tehran, Persia
GariniMohammad Shah Qajar
Putra
Jeneng dawa
Malek Jahan Khanom, Mahd-e Olia
WangsaQajar
BapaAmir Mohammad Ghassem Khan Qajar Qovanlou
IbuPrincess Begom Jan Qajar
AgamaShia Islam

Malek Jahan Khanom, Mahd-e Olia ( Pèrsi: ملک جهان خانم، مهدِ عُلیا ), (lair Malek Jahan Khanom Qajar Ghovanloo ; 26 Februari 1805 – 2 April 1873) yaiku garwane lan ibu saka panguasa Persia.

Malek Jehan Khanum yaiku putri Persia saka Dinasti Qajar dening lair lan nikah. Wiwit lair, yaiku putri saka Amir Mohammad Qassem Khan Qajar Qovanlou 'Amir Kabir' lan Putri Begom Jan Khanoum Qajar, dheweke minangka cucu saka Fath-Ali Shah Qajar saka Persia. Kakekane papatane dheweke yaiku komandan Qajar sing kuat Amir Soleyman Khan Qajar Qovanlou 'Amir Kabir' Nezam od-Doleh 'Etezad od-Doleh' lan nenekane pamane yaiku putri dinasti Zand .[1] Dheweke nikah nalika umur enom kanggo seduluré, Mohammad Shah Qajar saka Persia (mrintah taun 1834 – 1848).[2] Bojone kawin karo 15 wanita ing umur, nanging dheweke dadi bojoné sing paling awal. Dheweke ngajak prestise ing harem kanggo sawatara alasan: amarga dheweke senioritas antarane garwane Shah; amarga dheweke dadi anggota saka kulawarga kanthi lair lan mulane jaringan apik lan bisa uga nganggo cara sing bener; amarga dheweke nglairake bojone karo limang anak (loro sing tekan umur diwasa) lan sing paling akeh amarga dheweke minangka ibu saka putra mahkota. Dheweke mung putra sing isih urip, Naser al-Din Shah Qajar , bakal nggayuh bapakne dadi tahta Persia[2] udhulé Mehd-i-aulia utawa Mehd-e-olia tegesé "Sublime Cradle" lan judhul iki umume ditemokake ing ibu pewaris[2]

Minangka permaisuri putri , dheweke minangka bupati Kakaisaran Persia setaun sasi, wiwit 5 September nganti 5 Oktober 1848, antarane mati bojone lan tlatah singa menyang tahta putrane. Minangka ibu ratu , panjenenganipun nguwaosi pengaruh politik nalika pamaréntahan putranipun wiwit taun 1848 ngantos séda 1873 [2] Dheweke diarani minangka kepribadian sing kuat lan duweni wewenang politik[2] Luwih bosok ing jaringan kulawarga lan klan, dheweke cenderung nulungi lan ndhukung kekaisaran Qajar tinimbang wong-wong sing ngaku umum, amarga anggota kulawarga lan klan Qajar luwih akeh ngakses dheweke kajaba wong luar[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. L.A. Ferydoun Barjesteh van Waalwijk van Doorn, "Genealogy of the Qajar Qovanlou Family: a First Draft," in: Qajar Studies X-XI, Journal of the International Qajar Studies Association, Rotterdam/Santa Barbara/Tehran 2011, pp. 197-259. ISBN 90-5613-108-1 Invalid ISBN
  2. a b c d e f "Iran Heads of State". Worldwide Guide To Women in Leadership. Dijupuk 3 February 2017. 


Cithakan:Iran-bio-stub