Makam Syeikh Anom Sida Karsa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Makam Syekh Anom Sida Karsa manggon ing désa Grogol Beningsari ing kecamatan panglemahan, Kebumen, sing ngantara sakiwa-tengené 15 km saka kutha Kebumen utawa sakiwa-tengené 6 km saka Pantai panglemahan [1] makam iki sanuli ramai dikunjungi peziarah saka warna-warna daerah paling utama ana ing bengi Jemuwah, bulan Saban, lan bulan Muharram.

Syekh Anom Sida Karsa sing kawruhan ya iku sawong waliyullah. Ditelusuri saka silsilahnya jebulna dhèwèké isih turun menyang-5 saka Raden Fatah. "Dullah Sidiq" ya iku jeneng asline. dhèwèké urip ana ing jaman Hamengku Buwono IV. Konon dhèwèké nyat turun getih biru, ning amarga kedemenane ana ing Sang Kholiq dhèwèké luwih mileh kanggo nyebarke agama Islam daripada mentingna kalungguhan.

Sadurung ampir ing désa iki, Syekh Anom tau babad alas ing daerah Demak. kajaba kuwi dhèwèké uga tau ampir ing Sumpyuh tepatnya ing désa Ngadiasa, panggon liya sing tau diampirane ya iku Banyumas, sawisé saka Banyumas dhèwèké bali manèh menyang Demak karo tujuan kanggo perang mungsuh Walanda. banjur dhèwèké mbanjurke dakwahnya nganti nganti désa iki lan dikenea dhèwèké tinggal nganti séda.

Syekh Anom ngguru ana ing Syekh Abdul Awal bareng telu kanca seperjuangannya ya iku Syekh Abdul Fatah sing wektu iki kuburane ana ing daerah Sentul, Syekh Syahrowardi sing kuburane ana ing désa Tanjungsari, lan salah sawong murid saka désa sapanggon sing nugas kanggo khutbah sing kuburane ana ing kuburan Panggel.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Ekspedisi Mapala: Internalisasi dan eksternalisasi terhadap Makam Syekh Anom Sida Karsa di Desa Grogol Beningsari, Kecamatan Petanahan, Kabupaten Kebumen.