Lodan pilot

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lodan pilot
Pilot whale.jpg
Short-finned pilot whale size.svg
Size of short-finned pilot whale compared to an average human
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Infraordho: Cetacea
Famili: Delphinidae
Génus: Globicephala


Lesson, 1828

Spésies

Globicephala macrorhynchus
Globicephala melas

Cetacea range map Pilot Whale.png
Green: long-finned range; blue: short-finned

Lodan Pilot ya iku cetaceans sing kalebu génus Globicephala. Loro spésies sing isih urip ya iku lodan pilot akèpèt dawa (G. melas) lan cendhak (G. macrorhynchus). Leloroné angèl dibedakaké nalika ana ing segara mula analisis sing paling apik kanggo mbédakaké kaloroné ya iku analisis cumplung. Lodan Pilot akèpèt dawa urip ing segara sing luwih atis lan lodan pilot akèpèt cendhak urip ing segara tropikal lan subtropikall. Kéwan iki kapitung lodan gedhé dhéwé ing jinis lumba-lumba segara, sing luwih gedhé manèh ya iku lodan pangisas. Lodan pilot lan lumba-lumba gedhé liyané asring disebat blackfish.

Lodan pilot mligi makan iwak nus, lan uga iwak. Lodan iki kalebu kéwan sing sosial banget, lan ana kajian sing mratélakaké manawa lodan lanang lan wadon panggah ing sak baboné, sipat sing ora lumrah ing antarané mamalia, nanging uga tinemu ing kumpulan lodan pangisas. Lodan pilot akèpèt cendhak iku salah siji spésies mamalia sing wadoné nemahi luwas getih, lan kéwan wadon sing ngliwati mangsa réproduktif bisa nyengkuyung uripé lodan enom ing njero saké. Kéwan iki kaciri saka patrapané sing seneng ngandhasaké awaké ning pasisir saéngga kéwan iki dadi salah siji cetacean sing seneng ngandhasaké. Sawetara téyori wis diserat saperlu ngandharaké patrapan iki. Status konservasi spésies iki durung ditemtokaké, nanging kéwan iki dadi bedhagané para pedhagan. Pedhagan lodan ing sawenèh nagara terus mbedhag lodan pilot iki.