Leléwaning basa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Leléwaning basa yaiku cara ngandharaké penggalih lumantaring basa kanthi cara mligi, sing nuduhaké jiwa lan kapribadèn panganggit utawa panyerat. Leléwaning basa sing apik iku kudu ngandhut telung unsur yaiku kajujuran, andhap asor, lan nengsemaké. [1].

Ana ing leléwaning basa nggunakaké basa kias utawa basa sing éndah. Basa kias figure of speech yaiku sawijining panyimpangan basa kanthi cara evaluative utawa kanthi cara emotif saka basa baku ing sajeroning éjaané, wujud tembungé, konstruksi (ukara, klausa, frasa), lan aplikasi sawijining istilah.[1].

Leléwaning basa dibédakaké dadi patang klompok, yaiku:

  1. Leléwaning basa perbandingan
  2. Leléwaning basa pertentangan
  3. Leléwaning basa pertautan
  4. Leléwaning basa perulangan


Klompok leléwaning basa[sunting | sunting sumber]

Leléwaning basa perbandingan[sunting | sunting sumber]

Leléwaning basa perbandingan yaiku leléwaning basa sing bandingaké karo babagan singhakikaté béda ananging dianggep padha. Antarane:

  • Simile/parumpamaan yaiku leléwaning basa sing bandingaké karo babagan sing hakikaté ana hubungané lan sengaja dianggep padha.[2].
  • Metafora yaiku leléwaning basa sing bandingaké babagan sing implisit dadi ora gunakaké tembung (lir lan kaya) antarané babagan sing béda.[2].
  • Personifikasi yaiku leléwaning basa sing nggunakaké sipat insani tumuju ing barang mati lan pamanggih sing abstrak.[2].
  • Alegori yaiku carito sing dijabarké ing sajeroning lambang-lambang.[2].
  • Pleonasme yaiku leléwaning basa sing nggunakaké tembung sing keluwihen utawa mubadzir, sing sabeneré ora kanggo.[2].
  • Antitesis yaiku leléwaning basa sing nganakaké pambandingan utawa komponen antarané loro antonim[2].
  • Depersonifikasi yaiku leléwaning basa sing nggunakaké sipat piranthi tumuju ing manungsa.[2].
  • Perifrasis yaiku leléwaning basa sing nggunakaké tembung sing luwih akèh katimbang sing dibutuhké.[2].
  • Prolepsis yaiku leléwaning basa sing awujud nggunakaké sawijining tembung utawa akèh dhisik sadurunge gagasan utawa kedadèan sing sejati.[2].
  • Eparnortesis yaiku leléwaning basa sing awujud wiwitane arep mretelake sawijining, nanging ndeloki sing salah kaya piye.[2].

Leléwaning basa pertentangan[sunting | sunting sumber]

Lelewaning basa pertentangan yaiku tembung kias kang ngandharaké tentangan kanthi apa wae sing dimaksudake. Antarané:

  • Litotesyaiku lelewaning basa kang arupi pernyataan kanthi cara nyangkal utawa mblenjanin sawalikipun. [2].
  • Ironi yaiku lelewaning basa kang ngandharaké teges kang lawanan kanthi maksud ngèlèk-èlèk utawa ngawonaké.[2].
  • Oksimoron yaiku lelewaning basa kang ngandhut tentangan kanthi gunakaké tembung-tembung kang lawan ing frase sing pada.[2].
  • Paradoks yaiku lelewaning basa kang ngandhut tentangan sing nyata kanthi fakta sing ana.[2].
  • Klimaks yaiku lelewaning basa kang awujud reng-rengan andharan sing sansaya suwé sansaya ngandhut penekanan.[2].
  • Anti klimaks yaiku lelewaning basa kang dadi acuan sing isiné pamanggih kang diurutaké saka paling wigati nganti sing ora wigati. [2].
  • Paronomasia yaiku lelewaning basa kang isiné panjajaran tembung kang swarané padha nanging tegese beda. [2]

Leléwaning basa pertautan[sunting | sunting sumber]

Leléwaning basa perulangan[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (id)[Keraf, Gorys. 2009. Diksi dan Gaya Bahasa. Jakarta: Gramedia Pustaka];(kaca 113)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r (id)[Tarigan, Henry Guntur. 1985. Pengajaran Gaya Bahasa. Bandung: Angkasa];(kaca 245)

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Leléwaning_basa&oldid=837485"