Lardo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Lardo di Colonnata, diiris tipis kanggo dikonsumsi

Lardo minangka jinis salumi sing digawe kanthi ngobati potongan lemak kanthi rosemary lan herbal lan rempah-rempah liyane. [1]

Baskom marmer kanggo ngobati lardo di Colonnata

Lardo sing paling misuwur yaiku saka dusun Tuscan Colonnata, ing endi lardo digawe wiwit jaman Romawi. Colonnata minangka frazione ing kutha Carrara sing luwih gedhe, sing misuwur kanthi marmer; Colonnata minangka situs sing ana ing marmer Carrara digarry lan, umume, lardo diobati pirang-pirang wulan ing cekungan sing digawe saka marmer lokal iki. Lardo di Colonnata saiki kalebu ing katalog Ark saka Rasa panganan warisan uga status IGP (Indikasi Geografis Protected) wiwit taun 2004. [2] Iki kalebu luwih saka 90% lipid. [3]Wangun lardo liyane sing terkenal yaiku Valle d'Aosta Lard d'Arnad, produk PDO saka wilayah Arnad ing Lembah Aosta, sisih lor-kulon Italia. Loro jinis lardo sing unggul bisa uga diiris tipis minangka antipasto .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Gold, Jonathan (2007-07-25). "Slab City: On the meat trail, a lardo dream". LA Weekly. Dibukak ing 2007-08-04.
  2. "Lardo di Colonnata". Tuscanjourney.org. Diarsip saka sing asli ing June 17, 2008. Dibukak ing 29 October 2011.
  3. R Nuvoloni; A Nannipieri; E Purini; F Pedonese; B Turchi; B Torracca; O Benini (August 2, 2012). "Characterisation of PGI lardo di Colonnata". Italian Journal of Food Safety. 1 (4): 81–85. doi:10.4081/ijfs.2012.4.81. ISSN 2239-7132. OCLC 4951289742. Diarsip saka sing asli (PDF) ing April 28, 2016 – via DOAJ.CS1 maint: multiple names: authors list (link)