Labuhan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Labuhan saking tembung labuh ingkang gadah makna guwang utawi mbuwang barang wonten ing segara utawi lèpèn. Labuhan inggih punika upacara mbuwang barang-barang saking Kraton tumuju ing Segara Kidul, Gunung Lawu, Gunung Merapi lan papan sanèsipun ingkang gadah sipat khusus. Upacara Labuhan punika dipun adani wonten ing wekdal Wiyosan Dalem (dinten Wiyosipun Raja) utawi dinten panobatan Raja. Ancasipun Upacara Labuhan inggih punika kanggé kaslametan Sultan, Keraton Ngayogyakarta lan tiyang Ngayogyakarta.

Barang ingkang dipunlabuhaken[besut | besut sumber]

  • Kenakanipun Sultan ingkang sampun dipotong wonten ing setunggal warsa
  • Rikamanipun Sultan ingkang sampun dipotong wonten ing setunggal warsa
  • Agemanipun Sultan
  • Barang bekasipun Sultan kadosta songsong
  • Layon sekar inggih punika sekar ingkang sampun layu lan sekar bekas sajenipun pusaka-pusaka Kraton diklempakaken wonten ing setunggal
  • Barang ingkang bahanipun kain

Referensi[besut | besut sumber]

  • Ensiklopedi Kraton Yogyakarta. Dinas Kebudayaan Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. 2009. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Labuhan&oldid=980218"