Kupatan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Kupatan ya iku salah sawijiné tradisi ing laladan pasisir Jepara. Kupatan dilaksanaaké ing tanggal 8 wulan Syawal utawa seminggu sawisé Idul Fitri. Masarakat Jepara uga diarani bada lomban. Kupatan iku pelaksanaan Ngelarung endhas kebo marang tengah segara, dilakoni sadurungé jam pitu ésuk, kang kabawah karo Bapak Bupati lan para warga Jepara mligi masarakat kang cedhak saka pasisir Kartini. Tradhisi iku dilakoni amarga wujud rasa syukur marang pangéran saka rejeki wujud iwak kang akèh kang dadi lurunané para warigaluh. Kupatan iki uga ora ninggal saka panganan tradhisional bada, ya iku kupat lan lepet.[1] Kupatan iku wis dadi acara taunan saka Kabupatèn Jepara lan wis digalakaké karo Dinas Pariwisata Jepara. Panggonan kupatan pancèn dipastéaké ing pasisir Kartini, nanging bada kupatan iku uga ana ing pasisir Tirto Samudra Bandengan lan Pasisir Teluk Awur, amarga pengunjungé ora saka warga Jepara waé, nanging saka laladan jejeran Jepara, kaya ta Demak, Kudus, lan liya-liyané. Tradhisi Kupatan utawa Ngelarung iku uga ana ing laladan pasisir pasisir Pantura Lor kang diarani sedhekah laut.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]