Kréta luncur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Railway Scenic ing Luna Park, Melbourne, minangka roller coaster paling tuwa nomer loro ing donya, dibangun ing taun 1912.

Roller coaster minangka salah sawijining jinis hiburan sing nggunakake bentuk trek sepur kanthi dhuwur sing dirancang kanthi puteran sing ketat, lereng tajem, lan kadang-kadang inversi .[1] Wong numpak trek ing mobil mbukak, lan kulo asring ditemokake ing taman hiburan lan taman tema ing saindenging jagad. LaMarcus Adna Thompson pikantuk salah satunggaling paten kawitan ingkang misuwur kanthi desain roller coaster ing taun 1885, gegayutan karo Railway Switchback sing dibukak setaun sadurunge ing Pulo Coney .[2][3] Trek ing desain coaster ora kudu dadi sirkuit jangkep kaya sing dideleng saka pesisir roller . Umume roller lemek duwe pirang-pirang mobil sing penumpang lungguh lan nahan.[4] Loro utawa luwih mobil sing kecanthol diarani sepur . Sawetara roller lemek, utamane roller Mouse Wild, mbukak nganggo kreta siji.

Rol pesisir paling tuwa diyakini asale saka sing diarani " Pegunungan Ruslan ", bukit-bukit es sing dibangun khusus sing ana ing wilayah sing saiki dadi Saint Petersburg, Ruslan .[5] Dibangun ing abad kaping 17, slide kasebut dibangun paling dhuwur antara 21 and 24 m (70 and 80 feet), gulung 50 derajat, lan dikuatake karo dhukungan kayu. Banjur, ing 1784, Catherine the Great diarani nggawe bukit sliding ing kebon istanane ing Oranienbaum ing St.[6] Jeneng Pegunungan Ruslan kanggo milih roller coaster disimpen ing pirang-pirang basa (kayata Spanyol montaña rusa ), nanging istilah Ruslan kanggo roller coaster yaiku американские горки ("amerikanskiye gorki"), sing jarwane "gunung Amerika."

Steel Force (kiwa) lan Thunderhawk (tengen), loro roller roller ing Davali Park & Wildwater Kingdom ing Allentown, Pennsylvania
Video from inside a roller coaster car (Helix at Liseberg in Gothenburg, Sweden)

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Definition of roller coaster in English". Oxford Living Dictionaries. Dibukak ing May 28, 2017.
  2. "Gravity switch-back railway; US patent# 332762". Dibukak ing May 28, 2017.
  3. "First roller coaster in America opens - Jun 16, 1884 - HISTORY.com". HISTORY.com. Dibukak ing 2016-12-30.
  4. "Roller Coaster Glossary – Roller Coasters". www.ultimaterollercoaster.com.
  5. Robert Coker (2002). Roller Coasters: A Thrill Seeker's Guide to the Ultimate Scream Machines. New York: Metrobooks. 14. ISBN 1-58663-172-1.
  6. David Bennett (1998). Roller Coaster: Wooden and Steel Coasters, Twisters and Corkscrews. Edison, New Jersey: Chartwell Books. 9. ISBN 0-7865-0885-X.