Kopal

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kopal saka Madagaskar ("Madagascar copal")

Kopal iku salah siji hasil saka dhadhak (resin) kang diklumpukake saka wit damar(Agathis dammara) saliyané iku uga saka wit suku Burseraceae (Bursera, Protium).[1][2] Kopal iku bahan dhasar kanggo cuwèran pelapis kertas supaya tinta ora nyebar.[1] Kopal uga digunakaké campuran lak lan vernis.[1]

Kopal wis dikenal suwé ing kabudayan Amérika Tengah.[1] Jeneng kopal asalé saka basa Amérika Tengah kang duwé teges dupa utawa setanggi. Kandhungan ing sajeroning kopal ya iku: asam-asam resinol, resin, dan lenga atsiri.[1] Kopal uga asring minangka penggantine watu damar, lan didadèkaké mata akik.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Bumi (diakses tanggal 8 Maret 2011)
  2. ^ Klasifikasi Tumbuhan